Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

VIDEO: Seat uspoređuje sigurnost modela 600 i Ibiza

Kad je riječ o pasivnoj sigurnosti automobila, Seat je usporedbom svojih modela 600 i Ibiza odlučio dati lekcije iz sigurnosti. Pogledajmo kako je to izgledalo prije. Ili bolje rečeno, kako nije izgledalo.

Sraz generacija

Dosta je stalno tih luksuznih superautomobila koji nam okreću vratove, otvaraju čeljusti i ulaze u snove. Okomimo se malo na prizemljenije stvari poput manjih gradskih automobila i sigurnosti. Sigurnost je ipak bitna stavka kod kupnje i moramo joj se malo posvetiti. Posvetili su joj se i u Seatu preko svog šefa pasivne sigurnosti. Javier Luzon nam je tako pokazao koliko je ustvari ogromna razlika između dva Seat modela koja su udaljena godinama proizvodnje. 600 je nastao 1973. a Ibiza 1985. i traje do danas.

Skromno druženje

Inače se sigurnosni elementi vozila dijele u dvije osnovne skupine: aktivne i pasivne. Aktivni elementi sigurnosti su ona tehnička rješenja kod svakog automobila kojima je zadaća smanjiti mogućnosti nastanka prometne nezgode. Tu susrećemo sve one troslovne elektronske skraćenice kojima se hvale proizvođači vozila, poput ABS, ESP i ekipe. U pasivnim, pak, elementima sigurnosti nalazimo ona tehnička rješenja kod automobila kojima je zadaća da u slučaju prometne nezgode ublaže njezine posljedice.

Ta rješenja na scenu nastupaju tijekom odvijanja prometne nezgode, a neki od njih su zračni jastuci, sigurnosni pojasevi (samozatezajući), zatim nasloni za glavu, i tako dalje i tako bliže. Ako se složimo da je nesreću uvijek bolje spriječiti nego liječiti, tako su i svi oni elementi aktivne sigurnosti puno važniji od pasivnih elemenata sigurnosti. Ako oni odrade svoj dio posla kako bi trebali, tada se može dogoditi da se elementi pasivne sigurnosti neće ni morati aktivirati.

Oni na vozilu na neki način predstavljaju nužno zlo, jer nijednom razboritom čovjeku neće pasti na pamet da ih na svoju ruku testira. Ta sva nužna zla su nam Španjolci objedinili u simpatičnom prikazu usporedbe svojih vozila. Zanimljivo je vidjeti (ili prisjetiti se) kako se sigurnosni pojas u autu u modelu 600 morao prilagođavati ručno, a kako je to danas relikt prošlosti. Za to nam ne treba Ibiza da se u to uvjerimo. A ni preočiti video, ali dobro.

Možda djetinje šarmantan, ali (po život) opasan

Isto to vrijedi za nezgode kralježnice uzrokovane naglim trzanjima vrata koje nam danas mogu spriječiti nasloni za glavu poput onih prikazanih u Seat Ibizi. Seat 600 možda izgleda romantično i slatko iz današnje perspektive, ali pritom na pameti nikad nemamo sigurnost, nego padamo na njegovu djetinju vanjštinu. Prikaz usporedbe kočenja obaju automobila te tankoća Seata 600 nas u videu možda osvijesti. To nisu dosadni gadgeti koji od auta pokušavaju napraviti space shuttle, to je osnovni minimum dosega tehnologije koja glavu čuva.