Piše 04.07.2017

Toyota GT86 ima rekorderski najduži drift. Opet!

Toyota GT86 i južnoafrički novinar Jesse Adams za volanom. Rezultat je gotovo 6 sati trajanja izvođenja najdužeg drifta. Samo se još čeka potvrda slavne knjige rekorda.

Koliko puta smo pomislili da nešto možemo ponoviti samo zato što nam se učinilo prilično jednostavnim dok smo gledali nekog drugog kako to nešto čini? Vjerojatno dosta puta, pretjerivanje i samozavaravanje su nerijetke pojave, no driftanje od skoro 6 sati nije baš među tim stvarima koje nam izgledaju prelagano. To je više onako… posao za Guinnessovu knjigu rekorda. Upravo to još jedino nedostaje da se službeno potvrdi ovaj nedavni podvig. Toyota GT86 nije nikakva nepoznanica majstorske tehnike vožnje uz “potpisivanje” kotača, napokon, automobil dolazi iz iste zemlje koja je kolijevka drifta. Jest da je to nebitno, ali je zanimljivo i simpatično. Ipak, kao što znamo, vozilo sa zadnjim pogonom nije jedina stvar koja je potrebna da se uspješno izvede ovako nešto.

Potreban je svakako i vješt vozač. To je onda sasvim dovoljno da se po tko zna koji put krene u napad na Guinnessov rekord kategorije “najduži drift”. U redu, priznajemo, treba još i neke ludosti da se krene izazivati prijašnji svjetski rekord (iz 2014. godine) od 144 km dužine. Ono što je zajedničko tom prethodnom i ovom sadašnjem novom rekordu jest – automobil. Toyota GT86 je i ranije bilo rekordersko vozilo, samo u rukama Haralda Müllera. Ovaj put je dužina iznosila oko 165 kilometara, a za volanom se usudio biti Jesse Adams. Južnoafrički novinar je sveukupno proveo u proklizavanju i kruženju čak 5 sati i 46 minuta. Svaka čast.

GT86 voli drift
mili rekordi

Adams je sve te sate na vlažnoj podlozi provodio kontinuirano i suvereno gospodareći klizećim vozilom s prosječnom brzinom koja je iznosila 29 km/h. Sve je to počinjeno na Gerotek testnoj stazi u blizini Pretorije u Južnoafričkoj Africi. Nakon toliko sati mučenja guma automobila, koji je osim većeg spremnika goriva bio posve obično serijski, Adams se s njime nakon svega uspio i odvesti kući.