Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

VIDEO: Krilati Fiat X1/9 u rukama neustrašivog vozača!

Kako pratimo modernu auto-industriju sve teže postaje fascinirati nas, barem kada govorimo o čistom lovu na performanse. Dostigli smo već neke sulude i do jučer nezamislive brojke koje opisuju današnju klasu hiperautomobila, a jasna je stvar da uz fiziku kakvu poznajemo danas (a ne namjerava se uskoro promijeniti, kako saznajemo) postoje granice koje nećemo probiti.

Mala masa, velika snaga, masivno stražnje krilo...
Mala masa, velika snaga, masivno stražnje krilo…

Izvor fascinacije stoga u ovo vrijeme postaje faktor šoka. Naravno da će novi super/duper/hiperautomobil loviti stotku ispod tri sekunde, naravno da će obići Nordschleife u kraćem vremenskom periodu nego što je to mogao njegov prethodnik… Luđačke performanse u klasama od kojih to ne očekujemo, e to je već druga priča, okosnicu koje čine raznorazne aftermarket kompanije koje su sposobne uzeti normalne civilizirane automobile i od njih napraviti čudo.

Uzmimo za primjer Fiat X1/9, talijansko viđenje sportskog automobila iz 1970-ih godina, koji je osim dizajnom koji potpisuje slavna kuća Bertone i koji podrazumijeva nikada prežaljena pop-up svjetla svoje mjesto pod suncem tražio i uravnoteženom konfiguracijom koja kombinira stražnji pogon sa središnje smještenim motorom. A tu je i generiranje vjetra u kosi za što zasluga ide targa izvedbi krova. Premda je X1/9 težio za današnje pojmove nevjerojatnih 850 kilograma kupcima se nikada nije dodvoravao nekim nenormalnim performansama. Naime, iza putničke kabine smjestio se tek 1,3-litreni motor skromne maksimalne snage od 75 KS.

Tvornička „konjaža” nije jedan od aduta malog Fiata
Tvornička „konjaža” nije jedan od aduta malog Fiata

U redu, tvornički nije podizao dlačice na vratu, no zato je zbog svega opisanog sačinjavao itekako privlačnu temeljnu konstrukciju za trkaće automobile. A njegov možda i kompletan potencijal savršeno demonstrira primjerak iz priloženog videa, koji je originalan tvornički motor odbacio u korist dvolitrene jedinice iz Alfe Romeo koja snagu od 320+ KS razvija pri visokih 9000 o/min, a istovremeno je masa automobila dodatno snižena na šestotinjak kilograma. Video govori više od bilo čega što mi imamo za dodati na tu temu, samo ćemo reći da je uz aerodinamiku s onoga svijeta i slick trkaće gume ovaj Fiat X1/9 pretvoren u pravo hillclimb čudovište.

Njegove sposobnosti nedavno je istražio Manuel Dondi, aktualni prvak talijanskog Touring Car Hillclimb prvenstva, koji je s istim automobilom došao do pobjede na legendarnoj brdskoj utrci Verzegnis. Kako je izgledalo peglanje zavoja u monstruoznom Fiatu pogledajte u nastavku.