Piše 20.01.2018

Sergey Sirotkin – Nova ruska uzdanica Formule 1

Rusija je u ovom desetljeću potpuno upala u “shemu” Formule 1 – počela se održavati utrka u Sochiju te smo dobili i prve ruske vozače u povijesti sporta…

Vitaliy Petrov
Vitaliy Petrov

Vitaliy Petrov bio je taj kojem je pripala čast da bude prvi predstavnik najveće države svijeta. Rus je dvije godine vozio za Renault te jednu za Lotus Team. Najveći uspjeh mu je treće mjesto na VN Australije 2011., čime je postao prvi Rus s osvojenim postolje u F1. 2012. napustio je Formulu 1 te se više nikad nije vraćao u sport. Upamćen je ponajviše zbog VN Abu Dhabija kada je iza sebe zadržao Alonsa gotovo 40 krugova.

Vitaly Petrov, Fernando Alonso i Mark Webber
Vitaly Petrov, Fernando Alonso i Mark Webber

2013. bila je sušna godina, no već se u drugom dijelu sezone naveliko pričalo o vrlo talentiranom Rusu koji pokazuje iznimne performanse u debitantskoj sezoni u GP3 seriji. Bio je to Daniil Kvyat, mlada uzdanica koji je od početka karijere pokazivao brzinu i talent. Za 2014. dobio je trkaće mjesto u Toro Rossu gdje je proveo dvije i pol sezone, što baš nije bilo u planu probijanja prema vrhu poretka. Nakon dobre debitantske sezone Daniil je prebačen u Red Bull Racing gdje je odradio vrlo dobru sezonu. Početak 2016. bio je veoma loš, a sve je kulminiralo na VN Rusije kada je iz utrke izbacio Vettela zabivši se tri puta uzastopno u njegov zadnji. Osim toga je upropastio utrku sebi i Ricciardu, što je izgleda bila kap koja je prelila čašu. Vraćen je nazad u Toro Rosso te nikad nije uspio povratiti formu kakvu je imao u najboljim danima.

Incident s Vettelom
Incident s Vettelom

I tako dolazimo do Sergeya Sirotkina, trećeg ruskog vozača u povijesti te države. Sirotkina se u medijima stalno spominjalo još od poslije sezonskog testa u Abu Dhabiju kada je snage odmjerio s Robertom Kubicom, protivničkim kandidatom za mjestu u Williamsu. Iako je odluka donesena već puno prije službenog datuma, Sergey je 16. siječnja potvrđen na mjesto vozača u Williamsu. Možda izgleda glatko, no Sirotkinov put do stalnog trkaćeg mjesta nije išao po planu. Štoviše, puno se stvari izjalovilo.

Sergey Sirotkin
Sergey Sirotkin

Utrkivanje u Formulama Sergey je započeo u Formuli Abarth 2010. godine gdje nije bio posebno uspješan, no zato se godinu kasnije okitio naslovom. Uslijedilo je utrkivanje u talijanskoj formuli 3 te Formuli Renault 3.5. “Prekretnica” u njegovoj karijeri dogodila se u srpnju 2013. kada se pridružio Sauberu kao mladi vozač. Cilj je bio da odvozi nekoliko slobodnih treninga te da 2014. dobije trkaće mjesto. Ništa od toga nije bilo odrađeno, a jedino što je od Saubera dobio je nastup na prvom slobodnom treningu za VN Rusije 2014.

Krajem godine odlazi iz Saubera te nastavlja s utrkivanjem u nižim serijama. 2015. odvozio je prvu sezonu u GP2 te završio na trećem mjestu, no daleko iza prvoplasiranog Vandoornea koji je te godine pomeo konkurenciju. 2016. donijela je neke pozitivno stvari. Osim što je prešao u GP2 momčad ART Grand Prix (konstruktorski prvaci 2015.), izborio je mjesto testnog vozača u Renaultovom F1 timu. Sezonu u GP2 ponovno je završio na trećem mjestu, ovaj put mnogo bliže prvoplasiranom vozaču (Pierre Gasly). U Formuli 1 odradio je dva slobodna treninga, jedan ponovno na VN Rusije, a drugi za VN Meksika.

Sirotkin se 2017. potpuno usredotočio na Formulu 1. Renault ga je promovirao na mjesto rezervnog vozača, pa je izvan sporta odradio samo dvije utrke u Formuli 2 te 24 sata Le Mansa. Zbog loših performansi Jolyona Palmera tijekom prošle sezone, počelo se pričati da bi Sirotkin mogao uskočiti u kokpit te odraditi drugi dio sezone. No potpisom Carlosa Sainza za Renault postalo je jasno da mjesta za Sirotkina neće biti. Sreću je potražio u Williamsu, i na kraju pronašao. Kakav će Rus biti vozač? Tko zna. Izvor: F1Puls.com

Sergey Sirotkin
Sergey Sirotkin