Piše 04.09.2017

Koliko vas zapravo košta korištenje žmigavca (pokazivača smjera)!?

Iako vas ne korištenje pokazivača smjera može puno više koštati (da ne kažemo života), na YouTube kanalu “Chapter S” su nam skrenuli pozornost kako korištenje takozvanog “žmigavca” također nešto košta, čak su i izračunali koliko.

Klik, i odu pare - ali koliko?
Klik, i odu pare – ali koliko?

Jedna on najiritantnijih stvari u prometu, složit će te se, su vozači koji ne koriste pokazivače smjera (žmigavce). Opravdanje za takvu vozačku nekulturu jednostavno nema, pa čak ni ako ste totalno “dekintirani” (bez novaca). Kakve veze ima sada novac i korištenje pokazivača smjera pitate se? Pa jednostavno kao što svako trošilo troši energiju (samo ime mu to i govori), tako i žaruljica unutar “žmigavca”, treba određenu količinu energije da bi svjetlila. E sad vjerovali ili ne, našao se netko (Chepter S) tko je išao izračunati koliko mi to točno potrošimo novaca ako damo žmigavac pri skretanju, te aludirao kako je možda baš to jedan od razloga zašto ljudi ne koriste tu blinkajuću “spravicu”.

Blink, blink (i ode 0,008 kuna)
Blink, blink (i ode 0,008 kuna)

Kako smo sad cijelu ovu priču sveli na novac, zahvaljujući ekipi iz Chapter S-a doznali smo i o kojim svotama se tu radi. Po njihovoj matematici za svih 6 žmigavaca (od 0.8 W / sec) koliko ih imamo na automobilu, i s prosječnim trajanjem njihovih blinkanja od 5 sekunde (2.5 sekunde konstantnog svijetljenja), potrošimo energije (u našem slučaju goriva) u vrijednosti od 0.00005 litara. E sada ovisno o tome što vozite (benzinac/dizelaš/ ili ono nešto ekološki), možete lako sami pomnožiti dva broja (cijena goriva X 0.00005), a ako želite izračunati koliko je to na godišnjoj razini samo cijenu goriva pomnožite s 0.365 (aktualne cijene goriva pogledajte na ovom linku).

Cijelu “matematiku” i obrazloženje postupka, pogledajte u priloženom videu:

No da stvar bude još “bolja”, nekako ispada da vlasnici novih i skupih automobila najrjeđe koriste svoje pokazivače smjera (žmigavce), a upravo su takva nova vozila opremljena s LED žaruljama koje troše i do 6x manje energije za svijetljenje, te u tom slučaju i sam trošak korištenja “žmigavca” je šest puta manji, a ako smo već ustanovili da upravo vlasnici takvih vozila najmanje koriste “žmigavce” ispostavlja se da su oni i najveće “škrtice”.

Koristite te žmigavce, pokažite svima - Ima se, može se!
Koristite te žmigavce, pokažite svima – Ima se, može se!