Piše 25.01.2018

“Hakirao” Teslu Model S uz pomoću naranče!

Da je voće “opasno” znamo još od prve sezone Montyja Pythona, no da su naranče toliko moćne da se s njima “hakira” moderna Tesla Model S, nije nam bilo ni na kraj pameti!

Tesla Model S - Autopilot
Tesla Model S – Autopilot

Tesla Model S kao što svi već znate ima samoupravljajući mod tj. opciju autopilota (što nas već samo po sebi dovoljno užasava). No ono što je još gore od toga svodi se na činjenicu koja kaže da je netko upravo uspio zaobići sigurnosne značajke – i to s najobičnijom narančom!

Teslin sustav autopilota uz pomoć prednjih kamera skenira linije na prometnici te samostalno održava vozilo unutar njih. No to u praksi ne znači da se vozač može zavaliti i spavati za volanom za vrijeme korištenja autopilota, jer će ga onaj malo prije spomenuti sigurnosni sustav svake dvije minute upozoriti alarmom da stavi ruke na volan. Nakon što to vozač napravi, može ih ukloniti na iduće dvije minute.
…i tako u nedogled…

E sad…upravo tu dolazimo do naranče iz naslova, te upravo ta naranča dobiva svoju ključnu ulogu, jer zamjenjuje dodir vozačeve ruke.

Kako ova narančasta voćka funkcionira u praksi, pogledajte u ovom videu:

Igrom slučaja ili ne, u Kaliforniji se u ponedjeljak dogodio još jedan nesretni slučaj koji baca sjenu na Teslin autopilot zbog kojeg su se do prije godinu dana toliko “busali o prsa” i izjavljivali da je gotovo pa svemoguća.

Izgleda kako će se Tesla ponovo morati suočavati s negativnim populizmom, nakon što je samovozeći sustav zakazao po tko zna koji puta.
Ovog puta se Model S pri brzini od 105 km/h, s (navodno) uključenim autopilotom zabio u vatrogasno vozilo. S obzirom na to da je riječ o toliko crvenom vozilu, gotovo ga je nemoguće ne primijetiti na cesti. Stoga se pitamo što je radio vozač u tom trenutku? Kako u kabini “autonomnog” vozila nije pronađena nikakva naranča, ostaje nam sumnjati da se ovdje možda radi o novom slučaju napada “sinkope”.

Tesla Model S - Autopilot koji je ponovo zakazao
Tesla Model S – Autopilot koji je ponovo zakazao