Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Elgin Park – Genijalna optička iluzija zapravo je utopijski svijet minijatura

Zlatne ruke i genijalan um kombinacija su koja može rezultirati samo impresivnim stvarima, a gle čuda, ni sljedeća priča o čovjeku koji je osmislio umanjeni fantastičan svijet u kojem se isprepliću bezgranična mašta i ozbiljan talent nije iznimka.

Dobrodošli u Elgin Park, svijet minijatura koji je osvojio internet i, moglo bi se reći, postao senzacija u razmjerima koje njegov konstruktor Michael Paul Smith nije mogao niti sanjati u trenutku kada je odlučio iskombinirati svoje kreativne vještine – modelarstvo i smisao za fotografiju – u nešto opipljivo. A nije niti započeo projekt izrade umanjenih modela s ciljem da postane nešto tako veliko, ako ćemo se poslužiti igrom riječi nakratko. Ne, fantastičan svijet nastao je kao bijeg iz stvarnosti koja često nije bila u skladu s autorovim očekivanjima i nažalost nije bila ni blizu nečega što bi se moglo nazvati idealnim, svjedok čega je bio na dnevnoj bazi gotovo cijelog svojeg života zbog neuklapanja u društvo koje je činilo Ameriku 20. stoljeća. Autor uz pomoć fotografija umanjene verzije te iste Amerike nastoji na autentičan način prenijeti atmosferu i vibru tog vremena, pritom se služeći tada aktualnim modelima automobila i građevinama ondašnjeg arhitekturalnog stila. Michael se potrudio da fotografije asociraju na grad u kojem je odrastao, a najčešći komentar koji dobiva od brojnih poznanika je kako ih mnoge scene podsjećaju na događaje iz njihovih života.

Ova se optička iluzija temelji na autorovim sjećanjima na Ameriku u razdoblju od 1920-ih do 1960-ih godina i izrađena je u mjerilu 1:24, dok su korištena vozila na slici dio njegove osobne kolekcije koja uključuje više od 300 komercijalno dostupnih modela. Dobivene su fotografije nastale isključivo igranjem s rasporedom objekata i nisu softverski dorađene, a može ih se razgledati na Michaelovoj Flickr stranici koja je prilično posjećena i hvaljena u javnosti, osobito nakon lansiranja priče o Elgin Parku u jednom engleskom časopisu o automobilima. Popularnost mu je od tada samo rasla i ljudi su se voljeli utapati u mini-svijetu u kojem granice ne postoje i u kojem se scene ne odvijaju već se konstruiraju prema željama, a inspiracija može doći iz bilo kojeg izvora. Mnogi ljubitelji sličnih hobija shvatit će da je izrada minijaturnih elemenata i osmišljavanje novih scena svojevrsna terapija za ovog inovatora, a pozitivne povratne informacije koje mu posjetitelji šalju samo ga mogu motivirati za daljnji rad. Kako on kaže, time je učinio što je mogao da promijeni svijet na bolje.