BMW serije 8 kao produkt fascinacije

Stvarno ne znam kako bih drugačije naslovio ovu temu, jer s obzirom na inače i više nego generičke priče o dizajnu, ova doista zvuči drugačije.
Stoga ipak idemo malčice u detalje…

bmw-8-series-concept-1024x576
Konceptni BMW serije 8 – povratak legende.
Konceptni BMW serije 8 - povratak legende.
Konceptni BMW serije 8 – povratak legende.

Prije nekoliko mjeseci su u javnost poput Severinine verzije švedske ljubavne drame s elementima akcije i jahtarenja „procurile“ prve fotografije BMW-ovog povratka u devedesete, odnosno serije 8. Tom smo prigodom iznijeli hrpetinu nagađanja i nekolicinu manje ili više službenih najava, te u sklopu kasnijih objava donijeli i nekolicinu fotografija i detalja oko ovog i više nego zanimljivog koncepta iz Bavarske.
No prije nekoliko dana je na beskrajnim prostranstvima interneta osvanuo i intervju s glavnim akterom u priči koja podrazumijeva povratak na scenu jednog od najzanimljivijih BMW-ovih modela svih vremena – legendarne „osmice“.

Ovo je gazda od dizajna za novu "osmicu".
Ovo je gazda od dizajna za novu “osmicu”.

Gazda od dizajna nove „osmice“ zove se John Buckingham – simpatičan mladi dizajner pomalo smiješne frizure. Čovjek za kojim se zbog čistog talenta i iznimne sposobnosti trenutno trgaju raznorazni proizvođači automobila, no koji je svoje mjesto pod suncem pronašao u BMW-ovoj američkoj ispostavi Designworksa. Uglavnom, kako ovom mladom i perspektivnom dizajneru ne treba prepisivati životopis i objavljivati ga u sklopu našeg malenog internetskog kutka posvećenog svijetu automobila, u ovom momentu s time i prestajem.
Uostalom, gotov koncept reinkarnirane „osmice“ ionako govori puno više, nego što je bilo kakav tekst to u stanju, pa je tako i bolje.

4 litre, 5 litara, V8, V12, Ci, CSi...ma svejedno je.
4 litre, 5 litara, V8, V12, Ci, CSi…ma svejedno je.
foto: BMW

Dakle, BMW serije 8… Automobil koji je ljubitelje BMW-a postavio na dvije suprotne strane – onu koja okuplja apsolutne zaljubljenike u ovaj legendarni GT-automobil, te onu koja okuplja one kojima se ovaj BMW-ov model nikada nije sviđao. Srećom, ovih drugih je nekoliko puta manje, no to pak i ne čudi, jer E31 doista jest nešto posebno.
Kratkim preletom kroz povijest, vrijedi spomenuti nekih deset godina proizvodnje ovog modela, nekoliko motora i oznaka, vrhunsku tehnologiju, te vječno elegantan dizajn kakav i dan-danas na cesti mami poglede. U BMW-u to itekako dobro znaju, pa zapravo i ne čudi ovaj potez u sklopu kojeg je predstavljen nasljednik tog legendarnog modela.

…a sad nazad na Johna Buckinghama…

Pa i ne izgleda loše, zar ne?!
Pa i ne izgleda loše, zar ne?!

To što je g. Buckingham jedan od najvećih kotačića zaslužnih za uskrsnuće BMW-ove „osmice“ samo je jedan dio priče. Drugi je orijentiran svemu onome što je bilo potrebno da bi se ovaj konceptni automobil komadić po komadić sastavio u današnje vrijeme, ali onaj treći dio je prema riječima dragog Johna najzanimljiviji od svega.
Naime, John kaže kako od malih nogu ima samo jedan-jedini omiljeni automobil: BMW serije 8 (E31).
Kaže kako ga je u smislu dizajna godinama gledao na zidu svoje sobe, te kako ga je tijekom odrastanja proučio do najsitnijih detalja u nadi da će jednog dana imati jedan primjerak u svom vlasništvu.
Nedavno se i to dogodilo, te je g. Buckingham postao vlasnikom jednog predivnog i apsolutno očuvanog primjerka, pa je sreća oko kreacije novog (tj. konceptnog) još kudikamo veća.

Koji je vama ljepši?
Koji je vama ljepši?

Uglavnom, kao dizajner kaže kako je „osmica“ plod njegove ljubavi i školovanja, te kako kao automobil nikada nije sišla s trona onog najpoželjnijeg što je svijet automobila tijekom posljednjih nekoliko desetljeća bio u stanju ponuditi. A mi bismo se s time itekako složili, jer E31 i za neke od nas predstavlja nedosanjani san koji u današnje vrijeme ne bismo imali novaca održavati kako treba.

Naravno da je u sklopu kratkog intervjua unutar video-uratka u privitku ovom tekstu John Buckingham rekao još mnogo toga, pa samim time nema smisla reciklirati njegove riječi. Jednostavno pogledajte sami kako izgleda tvorac jednog od najljepših konceptnih automobila ove godine i što konkretno još ima za reći.
Jer ako vam se vizija nove „osmice“ dopada, vjerujem da će vam se dopasti i način na koji ovaj mladi dizajner razmišlja.

Nama se u svakom slučaju dopala cijela priča, a hoće li se i vama, vidjet ćemo.
U svakom slučaju uživajte.

Lijep je, zar ne?!
Lijep je, zar ne?!