Piše 07.12.2017

Automotodrom Grobnik upravo poprima svoje novo lice!

Najpoznatija i jedina automobilistička staza u Hrvatskoj, 4. prosinca je službeno krenula s rekonstrukcijom.

Grobnička ljepotica.
Grobnička ljepotica.

Hrvatski zaljubljenici u automobile, a i stranci koji vole navratiti na Grobnik, svoje će omiljeno mjesto za jače pritiskanje papučice gasa uskoro vidjeti u drugačijem i boljem izdanju nego što su navikli. “Grobnička ljepotica”, kako je od milja zovu, godinama nije dobivala novu asfaltnu površinu, a sad je napokon došao red i na to kako smo najavili početkom godine. Staza na Grobniku je pokrenuta 1978., a jedino na njoj su ljudi s ovih prostora mogli svjedočiti najpoznatijim automobilističkim i motociklističkim događajima.

“Ulaganje je vrijedno 9,5 milijuna kuna, a radovi će se odvijati u sedam faza. Prvih pet su neovisne o vremenu i trebale bi biti završene do 20. veljače, a u zadnjim dvjema fazama će se obnavljati asfalt i trajalo bi mjesec dana, “najavio je direktor Automotodroma Grobnik, Zdenko Šantić. Na to je dodao kako su angažirali i Državni hidrometeorološki zavod koji će ih informirati o vremenskoj prognozi kako bi radovi bili što uspješniji.

Uz novi asfalt dolazi i što manje pustih prizora.
Uz novi asfalt dolazi i što manje pustih prizora.

Automobili bi ovim projektom trebali dobiti kvalitetnije licence, ali se s motorima neće ići na više nego na ishodovanje postojećih licenci. Upravo dan prije, na Grobniku se održala manifestacija pod talijanskim pokroviteljstvom “3. Rijeka Rally Ronde Championship.” Posljednji hrvatski vozači koji su se provozali starim asfaltom je riječka posada Igor Krišto i Jan Pajić. Grobnik je tako zatvoren do proljeća za testiranja, treninge i utrkivanja kako bi što bolje mogao proslaviti svoj četrdeseti rođendan.

Ovom obnovom bi staza, kako se svi nadaju, možda mogla probuditi još više želje za natjecanjem i većim ulaganjem u auto-moto sport potvrdivši svoj status koji je stekla godinama, te se nadamo kako ćemo na toj stazi ponovo ugledati neka svjetska prvenstva…

Tko jedva čeka probati novi asfalt?
Tko jedva čeka probati novi asfalt?