Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

VIDEO: Nećete vjerovati što krije ova stara Lada 2104!

Jeste li upoznati s pojmom „sleeper“ ili prevedeno na hrvatski jezik spavač? Radi se o automobilima visokih performansi koje uspijevaju vješto sakriti sav svoj potencijal ispod sasvim obične i neutralne vanjštine. Što manje pogleda privuku, to su bolje obavili svoj posao.

Lada 2104
Lada 2104

Ima li onda boljeg odabira za izradu „sleepera“ od Lade 2104, odnosno Rive, čiji kutijasti eksterijer zaokružuje sliku o starom, radno nastrojenom automobilu kojeg se u najvećem broju može pronaći u ruralnim dijelovima Rusije i ostalim krajevima svijeta gdje je primarna uloga automobila svedena na prijevoz što više ljudi i stvari uz što manje troškove?

Lada 2104
Lada 2104

Lada 2104 nije automobil koji je stvoren da bi se kretao nelegalnim brzinama, no automobil s fotografije nešto je drugačiji. Dolazi iz Grčke i poput svih drugih ruskih ciglica ne izgleda ni približno kao sportski automobil, no opisan u brojkama priča jednu u potpunosti drugu priču. Snaga od 400 KS pri 6500 o/min, ubrzanje do 100 km/h za 4,6 sekundi, međuubrzanje od 60 do 160 km/h za 5,3 sekundi i prelazak četvrtine milje za tek nešto više od 12 sekundi. Da, ovo je raketa.

Kako je to moguće, pitate se? Naravno, ova Lada nema previše veze s Ladom i to postaje jasno tek kada prvi puta začujete njezin zvuk ili kada provirite kroz prozor i ugledate interijer od Nissan Silvije. Osim interijera, niz drugih dijelova potječe od S13, odnosno S14 generacije Silvije uključujući prerađeni SR20DET motor s Garrett turbopunjačem, Ross Racing klipovima i Tomei bregastim osovinama, zatim 5-stupanjski ručni mjenjač, kočnice, ovjes i upravljački mehanizam. U osnovi riječ je o blago dorađenoj Nissan Silviji na koju je postavljena karoserija Lade s tek nešto proširenim blatobranima. Briljantan recept ili loša ideja? Kao što video prikazuje, smisao ovog automobila je u faktoru iznenađenja. Kladimo se da vozač Porschea 911 nije očekivao da će se morati skloniti s puta staroj karavanskoj Ladi.