Piše 06.07.2017

Brabusov 850 XL Widestar i SLS podižu Mercedes na novu razinu luksuza

Brabus, tuner koji ne poznaje granice kad je u pitanju luksuz, elegancija i cijena. Međutim, je li ovog puta nadmašio samog sebe? 850 XL Widestar i SLS dokazuju da Mercedes može biti još luksuzniji!

Mercedes 850 kako ga vidi Brabus

Iako nakon avanturističkog Mercedesa G500 u režiji Brabusa malo što može čovjeka iznenaditi, donosimo dokaz da se čuda događaju. Vođen filozofijom, zašto čekati i kupovati neki drugi SUV kad se može kupiti onaj Mercedesov, uz naravno pokoju modifikaciju, Brabus je odlučio AMG GLS 63 pretvoriti u nešto što će rijetko koga ostaviti ravnodušnim.

Srce Brabusa 850 XL Widestar, kako su ga nazvali, je monstruozni  6.0 litreni biturbo agregat koji je, kao što je to postalo i uobičajeno, modificiran karbonskim vlaknima. Osim toga, dobio je i nešto veće usisnike zraka, a turbopunjači su oplemenjeni nešto većim kompresorima. Naravno, uz ovakav motor dolazi i potpuno novi ispušni sustav izrađen od nehrđajućeg čelika. Vozaču na raspolaganju stoje dva programa vožnje nazvani „Sport“ i „Coming Home“. Ovakav modificirani motor do stotke sprinta za i više nego respektabilnih 4.6 sekundi uz maksimalnu brzinu ograničenu na 250 km/h.

Monstruozni 6.0 litreni agregat

Kad je eksterijer u pitanju Brabus se zbiljski potrudio. Uz neizostavna karbonska vlakna koja su postavljena gdje god se to moglo, 850 XL Widestar uljepšan je novo dizajniranim prednjem, odnosno stražnjem krajem. Iznad usisnika zraka smještena su LED svijetla što dodatno povećava atraktivnost. Cijela karoserija je ispeglana kako bi u što je moguće većoj mjeri bila aerodinamičnija. Standardni naplatci zamijenjeni su novim veličine 23 inča koji, zahvaljujući posebnoj tehnici izrade, imaju znatno manju masu ali veću čvrstoću u odnosu na druge. Treba spomenuti i masivne 295/35 R 23 gume koje su u kombinaciji s naplatcima, savršeno ukomponirane u dizajn.

Unutrašnjost, s druge strane, je prepuna luksuza. Sjedala su presvučena kombinacijom Mastik i Alcantara kože, a kupac može izabrati različite pojedinosti. Naravno, tu su i druge raznorazne, većinom kozmetičke, promjene poput aluminijskih pedala itd.