Piše 21.03.2013

Range Rover – Što učiniti kada krom nije dovoljan?

Skupe i posebne boje uvijek su moderne iako u zadnje vrijeme čak i folije mogu iz automobila učiniti nešto stvarno posebno, te unaprijediti izgled bilo kojeg automobila. Doduše, krom-varijante, bilo da se radi o folijama ili laku nekako iz lima postavljenog na četiri kotača često rade seljakluk, no svejedno su popularna metoda "blinganja" automobila u svijetu. Ali što učiniti kada više ni krom nije dovoljno upečatljiv?


Ako ste nezaposleni, imate više članova obitelji koje iz dana u dan gledate kako se zajedno s Vama pate zbog neimaštine, te živite u nekom od predgrađa, gdje je voda iz slavine poprilično neupotrebljiva, možda bi trebali prestati čitati ovaj tekst odmah u početku. Razlog je jednostavan, a većini normalnih ljudi bi se u današnje vrijeme sveo se na uludo razmetanje novcem, što je svojevrsna pljuska onima koji ga baš i nemaju.
No s obzirom da ovo nije mjesto koje služi za kritiziranje vlade ili pak ispoljavanje mržnje prema bogatašima, ne bih dalje o takvim crnim stvarima.
Dapače, radije bih skrenuo temu na nešto sasvim drugačije i mnogo sjajnije – lak na automobilima.


Naime, komponente laka su jednostavne – pigment, sušilo, vezivo i određeni aditivi zbog kojih isti sjaji kao Bebina guza kada automobil izađe iz tvornice. Isto tako, svaki lak na ovom svijetu uz pravilno održavanje može se učiniti još sjajnijim, no za taj efekt bi trebalo polakirati automobil nekim posebno sjajnim lakom.
Onima kojima lak nikada nije dovoljno sjajan dobro dođu kromirane folije, kojima se automobil presvuče i sjaji se u cijelosti do nivoa kada u odrazu na vratima ili nekoj drugoj ravnoj plohi vlasnik može provjeriti kakva mu je frizura, ili pak ima li koji prištić viška. No izgleda da ni to više nije dovoljno, pa na svu sreću postoji i alternativa u obliku novčića.
Da, dobro ste pročitali – doista se radi o "lakiranju" automobila u novčiće.


Iako presvlačenje automobila u raznorazne materijale i nije nešto pretjerano novo, te sam osobno svjedočio presvlačenju dijelova limarije jednog zelenog Audija A3 u tamno-smeđu kožu, svejedno se ipak tu i tamo pomalo šokiram. Istina, ti šokovi dolaze prije svega zbog pojave raznoraznih materijala poput trave, životinjske dlake ili krzna, odnosno materijala koji na automobilu u pravilu nemaju što tražiti, no onda se opet sjetim kako je svijetu oko mene ponekad jako dosadno, a i senzacija (makar na samo jedan dan) nekima znači iznimno puno.
Pa iako npr. u Rusiji ekipa i nije baš pretjerano normalna u smislu automobila kakve voze, a u Americi doista s automobilima rade sve i svašta, ipak su oni najluđi pripadnici svijeta koji podrazumijeva auto-entuzijazam porijeklom iz UAE.

Iskreno, pobude određenih jahača Deva nikako mi nisu ni jasne ni logične. Dapače, ma koliko se trudio, sam sebi ne mogu objasniti čemu bi npr. trebao služiti Ferrari F50 ili Mercedes-Benz CLK GTR s četverim vratima, ili pak Lamborghini Diablo u karavanskoj izvedbi, no ako već moram pogađati, rekao bih da se radi o čistoj dosadi u sklopu koje nastaju takve blesave i sasvim beskorisne ideje. No tu nikako nije kraj…ni nadaleko.


Naime, prvi kromirani automobil bio je napravljen za jednog Šeika koji je htio imati poseban Mercedes CL i od tog ne tako davnog vremena do danas popriličan broj ekipe željne pažnje na cesti postupilo je isto. No kako je svijet automobila u nekim segmentima itekako pomodarski nastrojen, kromiranje je jednostavno ispalo iz mode, te je zamijenjeno na još sjajniji način, tj. primjenom sjajnih zlatnika i novčića općenito.
Toga se sjetila tvrtka Coinscar, koja je kao svoje demo-automobile predstavila u obliku Mercedesa G55 AMG i predzadnje generacije Range Rovera, koji su presvučeni s preko 57,000 novčića uzduž i poprijeko cijele karoserije.


Koliko je konkretno novaca uloženo u izradu Range Rovera i Mercedesa, teško je reći, s obzirom da je potrebno zbrojati vrijednost samih novčića i tome pribrojati (za sad nepoznatu) cijenu same prerade, no isto tako s obzirom da ekipa u bijelim haljama ima poprilične sume na računima, pretpostavljam da za taj dio priče zapravo nitko i ne mari previše. Pogotovo zbog činjenice da se ljudima Range Rover posebice dopada.


Možda bi zapravo najbolje bilo da neki od domaćih političara koji još nije u zatvoru zbog neke afere jednostavno (ponovo) posjeti Dubai i pokuša locirati jedan od ovih automobila, te ga ukrasti i transportirati u Hrvatsku. Siguran sam da bi time naš ionako bijedan proračun bio pomalo oplemenjen pozamašnom svotom novaca, dok pustinjskim bogatašima ionako ne bi pretjerano falio takav automobil.
U krajnjoj liniji uvijek mogu sami sebi dati napraviti novi.


TEKST: Ivan "IGloo" Gluhak
FOTOGRAFIJE: SuperCars.net, CarBuzz.com i Google Images
VIDEO: YouTube.com