Piše 10.09.2017

Pokémon GO je prošlost – evo budućnosti Vol.4

Pa niste valjda mislili da se ovoga nećemo sjetiti?

Ovako bi nekako izgledao GTA u stvarnom životu...
Ovako bi nekako izgledao GTA u stvarnom životu…

Nakon jurcanja u taksiju, jurcanja za volanom nekog brzog (ili manje brzog) automobila i jurcanja po tuđim glavama i udovima, eto nas i na četvrtom poglavlju naših „GO“ ideja.
Ovaj puta iz domene taksimetara, kazni za prebrzu vožnju i dekapitacija odlazimo u domenu virtualne zabave koja je za mnoge u nekom momentu postala stvarnost.
Naravno, govorimo o genijalnom i vječno fascinantnom „Grand Theft Auto“ serijalu i našoj ideji vezanoj uz „GO“ verziju.

Četvrta ideja: Grand Theft Auto GO
Franšizu koja od 1997. godine iz nastavka u nastavak pomiče granice dobrog ukusa, zdrave zabave i crnog humora nikome ne treba posebno opisivati. Tome u prilog definitivno ide i nekih 250 milijuna primjeraka koji su tijekom godina diljem svijeta rasprodani u roku „keks“.
Posljednji nastavak u obliku „GTA V“ na police dućana s igrama stigao je 2013. godine i instantno je u prodaji ostvario ogroman uspjeh, te stekao kultni status koji i dan-danas (tj. pune četiri godine kasnije) i dalje pred ekrane dovlači svu silu igrača koji uživaju u bezumlju, kriminalu, narkomaniji, prostituciji i svim ostalim oblicima nenormalne zabave.
Unutar same igre jednostavno je nemoguće biti normalan, jer su likovi tako koncipirani i životi im se isprepliću unutar svijeta u kojem je sve dozvoljeno. Time se zapravo ova igra i ne razlikuje pretjerano puno od stvarnog svijeta, ali mnogi to nikada neće priznati, pa je zabrana prodaje unutar nekih zemalja iz čisto „moralnih“ razloga itekako bila aktualna. Zapravo, ako ćemo realno, ovo je općenito najzabranjivanija igra (tj. franšiza) u povijesti virtualne zabave, ali su na kraju krajeva sve te zabrane napravile kontra-efekt, te su samo pomogle prodaji svakog pojedinog nastavka.
Zbog svega toga bi zapravo „Grand Theft Auto GO“ mogla biti doista dobra ideja.

Ideja oko naše „GO“ verzije:
S obzirom na to da se ljudi u stvarnom životu i svijetu ionako bave svakakvim idiotarijama, ovakva se igra u svojoj „GO“ verziji zapravo sama po sebi nameće kao jedna odlična i izuzetno isplativa ideja. Neki među nama svoj životni stil grade na poprilično nenormalnom i generalno sociološki nekorektnom ponašanju, pa na dnevnoj bazi kradu, pljačkaju, nude seksualne i ine druge usluge za lovu i ponašaju se poprilično dekadentno. No u maniri sveopćeg morala, te političke i sociološke korektnosti nitko o tome javno ne priča.
Stoga bi se ova igra mogla razraditi u nekoliko dijelova – od kreiranja inicijalnog profila, preko spajanja s društvenim mrežama, te naposljetku unutar navigacijskog sustava automobila ili pak na mape koje se koriste za navigaciju tijekom hodanja po gradu, selu ili gdje se već igrači nalaze.
Tako bi svaki igrač znao gdje se sam nalazi, ali bi se na mapama prikazivale i lokacije svih drugih igrača, te bi se na svakog moglo „kliknuti“ i pogledati kakav mu je profil na nekoj društvenoj mreži, te kakve interese, fotografije i ostale detalje svaki od njih ima.
Znalo bi se i gdje se nalaze polja interesa – baš kao i u igri kakvu smo do sada igrali na svojim konzolama i kompjuterima.

Sam tijek igre „gradio“ bi igrača i profilirao ga prema njegovim (ili njenim) afinitetima. Svaka protuzakonita radnja mogla bi u bilo kojem trenutku biti sankcionirana, ali bi se sankcije mogle i izbjeći – mitom ili pažljivim bijegom od zakona. Cijeli bi svijet bio jedno veliko polje igranja i testiranja vlastitih granica, a predstavnici zakona bili bi tu u ulozi manje ili više pasivnih promatrača.
Naravno, kako je ova ideja samo u povojima, nema smisla u ovom momentu izmišljati toplu vodu, no cijela bi priča oko ove GO verzije za GTA mogla biti itekako isplativa i motivirajuća za potencijalne igrače. Uostalom, zamislite samo da se u cijelu priču uključi i država, te s nekim omanjim budžetom u startu kreditira svakog igrača. Zatim zamislite da je svaki od igrača u samu igru izuzev sa svojim profilom na društvenoj mreži spojen i sa svojim tekućim računom, koji bi uslijed bilo kakvog napada nekog drugog igrača mogao bez problema ostati ispražnjen. Ne bi li to bilo fora?
Time bi se doduše sama igra ponašala poput prosječnog političara (pogotovo onih domaćih), ali to je samo još jedna doza realnosti od koje ne treba bježati, kad je to i u stvarnom životu ionako nemoguće.
Uglavnom, ako već ništa drugo, onda bi ovakva GO igra doista mogla biti veliki i globalni hit, a to nekako i jest cilj, zar ne?!

U svakom slučaju, bilo da se radi o GO ili ne baš GO verziji, Grand Theft Auto je apsolutni zakon u svijetu igara.
Amen. Točka. Kraj. The End. That´s All Folks. Vége, Fin i svi ostali apsolutni krajevi.

That's All Folks
That’s All Folks