Piše 30.08.2017

SAVJETI: Kako ispravno mijenjati brzine – smijemo li, ili ne smijemo preskakati stupnjeve na mjenjaču?

Nesumnjivo je da vožnja za neke predstavlja pravu umjetnost, a za neke nužno zlo. Jedan od najčešćih „problema“ koji se javlja već u autoškoli pravilan je način upotrebe spojke, odnosno pravilan način promjene stupnja prijenosa. Što se smije, a što ne smije raditi s ovim osjetljivim dijelom automobila?

Jeli preskakanje stupnjeva prijenosa dobro za automobil?

Iako je teorija i praksa vožnje često nešto sasvim suprotno, a većina vozača razvije neke i ne tako dobre navike zbog kojih njihov limeni ljubimac na ovaj ili onaj način trpi, ponekad je dobro ponoviti gradivo i vratiti se u klupe autoškole. Prva i najvažnija lekcija je promjena brzina i pravilna upotreba spojke. Osim što način na koji vozač mijenja stupanj prijenosa utječe na potrošnju, efikasnu upotrebu snage motora i još nekoliko važnih stvari, nespretno mijenjanje brzina utječe i na udobnost vožnje. Sve se to, doduše, odnosi samo na automobile s ručnim mjenjačem dok je priča s onim automatskim nešto sasvim drugačija.

U videu koji donosimo u nastavku u kojem već dobro nam poznat stručnjak, Jason Fenske, objašnjava zašto je loše mijenjati stupnjeve prijenosa na način kako to rade neki od vozača. Iako je ova tema dobrano poznata svakom auto entuzijastu nije na odmet ponoviti gradivo. Jedna od stvari koje su u videu naglašavane opasnost je od većih kvarova koji mogu nastati preskakanjem dvije ili više brzina u određenim uvjetima vožnje.

Naravno, cijelu priču treba staviti u kontekst automobila kojim se upravlja pošto se tehnologija mjenjača uvelike razlikuje od automobila do automobila, odnosno marke istog. O mjenjaču i stvarima na koje treba pripaziti kod istog pisali smo već prije što možete pročitati ovdje.

Neke stvari zaista nisu “zdrave” za automobil

MOGLO BI VAS JOŠ ZANIMATI I OVO: 5 najvećih grešaka koje radite s ručnim mjenjačem!