Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Richard Hammond na meti kritika LGBT zajednice

Nakon Top Gear pustolovina, sada je malo i The Grand Tour meta kriticizma zbog šala voditelja. Richard Hammond je u glavnoj ulozi ovaj put.

E Hammonde…

Mediji izvještavaju kako je konačno i Richard Hammond malo u kompromitirajućoj situaciji zbog šala izrečenih u nekoj emisiji, no to “konačno” i nije posve točno. Barem ne ako se prisjetimo njegove dugačke i neukusne „šale“ o Meksikancima iz Top Gear ere. Sigurno ih je bilo još. Ovaj put je gay zajednica bila na tapeti zbog dobivenog dojma da samo gay ljudi jedu sladoled i ovaj put nije BBC, nego Amazon sa svojim The Grand Tour projektom.

u prepoznatljivom grand tour šatoru

U pitanju je šesta epizoda, a sve je počelo s Clarksonom koji je opisivao kako zbilja voli interijer Volva S90, samo da je problem što u takvim interijerima ne možete uživati u čokoladnom Magnum sladoledu. „Nema veze, ne jedem sladoled“, Hammond mu je uzvratio, „to ionako ima veze s tim jesi li hetero“. Na to je dobio pljesak finskog studija (jer su snimali epizodu u Finskoj), no Clarkson i May se s tim nisu složili pa mu je Clarkson šaljivo i revoltirano rekao: „ Zašto mu plješćete? Što želiš reći? Da su sva djeca homoseksualci?“. Hammond mu je odgovorio: „Sladoled je pomalo… znaš. Nema ništa loše u njemu, ali odrasli čovjek koji jede sladoled je više malo na onu stranu..“. Nakon toga su nastavili o čokoladicama.

društvene mreže su se malo zabavljale

Jedina ozbiljna reakcija je uslijedila od jednog LGBT aktivista, Petera Tatchella. Od njega je izrečena jedna ozbiljna rečenica o netrpeljivim šalama. Ne pretjerano uvrijeđenog tona. Ostale medijske reakcije su bile izražene kroz šalu i samopromociju pa ne vidimo veliki problem u navodnom „bivanju metom od strane LGBT zajednice“ kako se vijest svuda prikazuje. Evo jedne od šaljivih “light” reakcija na Twitteru:

Što London Pride kaže

Istini za volju, teško je pobrojati neprimjerene ili škakljive „šale“ trojice voditelja kroz Top Gear dio karijere pa je bilo za očekivati da će i u The Grand Tour unijeti dašak povremene političke nekorektnosti. Top Gear nije tema, ali iz te hrpe materijala bi se dalo izvući traktata i traktata škakljivog humora na račun spolne orijentacije, rase, političkog opredjeljenja i još vjerojatno stotinu drugih stvari. Koliko je puta neki automobil bio „pomalo gay“ ili koliko puta su se sprdali s pripadnicima nekih naroda? Teško je i svega se prisjetiti. Neka lagana nekorektnost kojoj se uvijek smijemo je čak dio esencije njihovog šarma.

Proizvođač Magnuma vjerojatno zahvaljuje na promociji

Sjećate li se kada su išli u Alabamu testirati toleranciju stanovnika provokativno ispisanim automobilima i to na način da vide koji će od njih trojice gore tada proći? Naravno da se sjećate, jer su „Hillary za predsjednicu“, „NASCAR je sr*nje“ i „Ja sam BI“ bili za pamćenje. Nije ista tema, ali tamo su revoltirani domaćini bili raspoloženi za jurnjavu autima i bacanje kamenja pa su čak i snimatelji morali bježati. Eto, ako se osjete opterećenima ovakvim stvarima neka se sjete da uvijek može biti gore po pitanju reakcija.

Neke su neprimjerene „šale“ dobile pozornost javnosti na koji tren, a neke su prolazile ispod radara. Ovaj Hamsterov primjer iz The Grand Tour emisije pokraj svega toga izgleda kao mala beba. Zasad nije bilo javnog izlaženja od strane prezentera, emisije ili platforme Amazon Prime. I čini nam se da će tako i ostati. Internet je jamačno već zaboravio na ovo. Zasluženo, rekli bismo. Šestu, tu spornu, emisiju nismo još pogledali i nadamo se da je dobra.

I da sadrži malo više automobilskog „dodira“ od onih prvih epizoda, koje jesu simpatične, ali pomalo usiljene sa svim tim efektima i sadržajima. Za rastanak, evo i automobila koji su se pojavljivili u epizodi.