Piše 28.09.2017

Playboy – Hugh Hefner i njegova poveznica s automobilima

Hugh Hefner, osnivač “Playboya”, preminuo je u srijedu (27.09.2017.) u svojoj 91. godini, izvijestila je tvrtka Playboy Enterprises Inc. U znak poštovanja njegovog lika i djela odlučili smo mu posvetiti ovaj tekst.

Hugh Marston Hefner bio je američki izdavač, poznat kao osnivač, glavni urednik i glavni kreativni urednik Playboya, no osim toga vjerujemo da je bio i idol mnogim mladićima u tinejdžerskim danima, a nekim i mnogo mnogo poslije. Hugh je 1953. radio kao copyrighter za časopis “Esquire”, no nakon što su mu odbili povišicu od 5$, on je otišao od njih, te uz pomoć svojih 600 dolara i 45 investitora koji su uložili još dodatnih 8.000, složio svoj prvi broj Playboya za kojeg nije ni bio siguran da će doživjeti svoje drugo izdanje.

Hugh Hefner i prvi broj Playboy magazina, čiju je naslovnicu krasila Norma Jeane Mortenson poznatija pod imenom - Marilyn Monroe
Hugh Hefner i prvi broj Playboy magazina, čiju je naslovnicu krasila Norma Jeane Mortenson poznatija pod imenom – Marilyn Monroe

No Hef je zahvaljujući uspjehu Playboya, postao milijunaš, a njegova neto vrijednost u vrijeme njegove smrti procjenjuje se na više od 43 milijuna dolara! S tom količinom novaca sasvim je jasno da si je mogao itekako priuštiti vrlo lagodan život sebi, ali i ženama s kojima se okružio. No Crystal Harris (njegova udovica), ipak od milijunskog nasljedstva neće dobiti niti dolar, zbog takvog predbračnog ugovora, no dobri stari Hef je ipak ostavio stavak u kojem se navodi kako će se paziti na nju, što vjerojatno znači da će udovica dobivati određeni iznos za pokrivanje njezinih troškova. Ostavštinu koja se procjenjuje na 200 mil. $ Hefner je ostavio svojoj djeci, no i nekim humanitarnim udrugama.

Kako je “Playboy Mansion” prošle godine prodan za 100 milijuna dolara Hefovom susjedu bilijunašu Daren Metropoulosu (suvlasnik Twinkiesa), koji mu je unatoč prodaji dopustio živjeti u vili sve do svoje smrti, Hef se pobrinuo da ona vječna lokacija u kojoj će počivati bude na Westwood Memorial Parku u grobu pored Marylin Monroe. Ipak ona je u neku ruku i zaslužna za planetarni uspjeh časopisa pošto se ona skinula za prvu naslovnicu koja je omogućila rekordnu prodaju prvog broja u čak 50.000 primjeraka.

Playboy Motor Cars logo
Playboy Motor Cars logo

No ono što je nama još vrlo zanimljivo kod Hugh Hefnera, je to da je on očito volio automobile. Naime svoje kompletno “carstvo”, nazvao je ni više ni manje nego po automobilskoj tvrtki Playboy Motor Cars, i to po sugestiji prijatelja čija je majka radila tamo u trenutku zatvaranja te tvrtke.

Hugh Hefner i njegov Cadillac Eldorado (1955.)
Hugh Hefner i njegov Cadillac Eldorado (1955.)

Naravno Hefova ljubav prema automobilima tu ne staje, on je tijekom svoj života posjedovao mnoge interesantne automobile kao što su Porsche Boxter, Lamborghini Gallardo, no i mnoge klasične automobile kao što je na primjer Cadillac serije 62 – kabriolet iz 1955.

Jedan od poznatijih modela koje je posjedovao su Mercedes-Benz 300 SL u kojoj drugoj nego “topless” izvedbi, i  legendarni “Grosser” tj. Mercedes-Benz 600 Pullman, kakvog su imale poznate ličnosti kao što su: kralj Hussein, Mao Tse-Tung, kraljica Elizabeta, Josip Broz Tito, Jack Nicolson, John Lennon, Elvisa Presley, a dan danas ga posjeduju i neki poznati „petrol-headi“ kao što su Jay Leno i Jeremy Clarkson.