„Peglica“ za Toma Hanksa krenula je u Hollywood

Cinizam, sarkazam, crni humor i hrpetina kritičkih osvrta prema današnjem svijetu automobila često su dijelovi tekstova u sklopu našeg malenog internetskog kutka posvećenog svijetu automobila.
No zapravo bismo se prodali da ovakvih slatkih, lijepih i simpatičnih vijesti ima više…

Tom Hanksov Fiat 126P BY: Carlex Design
Tom Hanksov Fiat 126P BY: Carlex Design

Sjećate li se kada smo negdje tijekom lipnja objavili tekst koji povezuje Toma Hanksa s Fiatom 126p?
Odgovor je ne? Hm…onda je najbolje podsjetiti vas…
Tijekom snimanja u Mađarskoj, Tom Hanks je imao nešto slobodnog vremena, pa je svako toliko šetao unaokolo i pregledavao znamenitosti grada. No uz znamenitosti i lokacije mu je za oko zapeo Fiat 126p, odnosno „Maluch“ i upravo je tom malenom i legendarnom automobilu posvetio nekoliko tweetova uz rečenicu poput „gle, moj novi auto“.
To se naravno dopalo stanovnicima Bielsko-Biale u Poljskoj, gdje se inače nalazi tvornica koja je ovaj maleni Fiat proizvodila punih 29 godina, pa je od strane tete Monike Jaskolske pokrenuta inicijativa oko sklapanja jednog primjerka „peglice“ i slanja iste na glumčevu adresu u Hollywood.

Jedan Tweet...
Jedan Tweet…

Tijekom posljednjih je mjeseci preko portala FAKT24.pl prikupljena svota od nekih 5,000 dolara potrebnih za restauraciju i dotjerivanje „Malucha“ u stanje tvorničke perfekcije (hm…), ali su se onda složile male ruke i cijela je priča odrađena skoro besplatno.
Sam projekt preuzela je ekipa iz renomirane tvrtke Carlex Design (o čijem smo Jaguaru XJ-C pisali prije nekoliko dana), automobil je kupio Rafał Sonik (inače poznati poljski vozač Rallyja), a onda se uključila i lokalna zajednica koja je na najvišem nivou odlučila da će se prijevoz automobila do Hollywooda platiti iz proračuna.
Time je kampanja za prikupljanje novaca zapravo postala nepotrebna, ali novac (za razliku od modusa operandi naših dušobrižničkih udruga) nije potrošen na ćevape i šljivovicu, već je otišao na račun dječje bolnice u Bielsko-Bialoj.
Uglavnom, time priča poprima i jednu humanu notu, a to je u svakom slučaju za svaku pohvalu – pogotovo u blagdanskim danima koji slijede, kada čak i jedan osmjeh više ima itekako veliku vrijednost.

Jedna-jedina i jedinstvena "peglica".
Jedna-jedina i jedinstvena “peglica”.

Cijela je priča oko vraćanja „peglice“ u tvorničko izdanje trajala tek nekoliko dana, a onda se ekipa iz Carlex Designa još malčice poigrala s detaljima interijera, te je time maleni Fiat doista zasjao u punom sjaju. Armatura je presvučena kožom – baš kao i paneli na bokovima automobila, te sjedala na kojima se nalaze i kontrastni crni dijelovi.
Krov je također presvučen novim i ljepšim materijalom od onog u kakvom su uživali vlasnici tvorničkih primjeraka „peglice“, a onda je tu još i nekoliko detalja koji ne kvare pripadnost vremenskom periodu koji je ovaj automobil obilježio, ali svejedno izgledaju lijepo, posebno i drugačije.
Uglavnom, tvrtka Carlex Design je još jednom dokazala kako jako dobro zna što radi.

Interijer je stvarno fora.
Interijer je stvarno fora.

Prije nekoliko dana je „peglica“ ispolirana i zapakirana u prikolicu, te je dostavljena na aerodrom u Varšavi, odakle kreće njen put u Ameriku. Kada će točno sletjeti, te kada će biti dostavljena na adresu slavnog glumca u ovom momentu se još ne zna, ali ćemo sa zanimanjem pratiti epilog cijele priče i nakucati još koji tekst na tu temu.
Tom Hanks vjerojatno već zna što mu se sprema, ali to svejedno neće pokvariti iznenađenje kada vidi koliko je truda i vremena uloženo u ovaj maleni automobilčić, te koliku je lavinu emocija pokrenuo sa samo nekoliko tweetova.
Samim time je za pretpostaviti kako mu ovo možda neće biti najbolji automobil u garaži, ali najposebniji svakako hoće, jer predstavlja puno više od pukog marketinga turističke zajednice u Poljskoj.
Ova „peglica“ služi kao savršen dokaz da nekada nije potrebno napraviti puno kako bi se ozarila lica onih kojima se nešto poklanja. Također, ovaj je maleni simbol Poljske sa svojim humanitarnim karakterom daleko nadišao osnovnu ideju, te još jednom potvrdio da se može postići puno toga kada se vlastiti ego makne iz jednadžbe i samim time je ovo jedna od najsimpatičnijih vijesti iz svijeta automobila tijekom posljednjih godina.
Sve dalje bilo bi suvišno spominjati, zar ne?!

"Peglica" je čak i registrirana.
“Peglica” je čak i registrirana.