Piše 09.06.2017

VIDEO: Nastanak milijuntog Porschea 911

Milijun je razloga za slavlje, jer je upravo to jubilarni broj proizvedenih ikona imena Porsche 911. Toj impozantnoj brojci se s razlogom odlučilo pokloniti posebnu pozornost, kao i posebnu namjenu konkretnom proizvodu.

“one in a million”

Milijun. Broj je to kojeg obično spominjemo razgovorno u figurativnom značenju, jer nije da ga baš imamo prilike vidjeti doslovno ispisanog na bankovnom računu ili tako nešto. Za Porsche, a pogotovo Porsche 911 milijun nije apstraktna, nego vrlo doslovna i opipljiva stvar. Nedavno je proslavljen milijunti proizvedeni primjerak navedene ikone od modela. Taj konkretni milijunti primjerak je bio 911 Carrera S. I to nakon 54 godine proizvodnje u Zuffenhausenu.

u srednjim godinama, a tako se dobro drži

Koja je tajna ovog dugovječnog modela? Ferdinand Porsche je imao poznati citat kojim je pokušao opisati svestranost svog remek djela riječima: “911 je jedini automobil koji možete voziti od afričkog safarija do Le Mansa, a zatim u kazalište i na ulice New Yorka”. Dobro je rekao stari Ferry… iako nije da baš možemo osobno potvrditi slaganje iz iskustva, ali kad se osvrnemo svi zajedno na godine koje su prošle, možda je ta jedinstvenost i svestranost (kao i prestiž koje ime za sobom vuče) ono što je razlog slave i ugleda.

zlatna slova su razbila Irish Green nijansu zelene

Isprva ga je trebao krasiti naziv 901, ali Peugeot se pobrinuo da uloži prigovor, jer je ipak zaštitio sve troznamenkaste oznake na automobilima s nulom kao brojem u sredini. Naš „elfer“ je tada, a to je bilo 1963. godine, dobio još jednu jedinicu i tako je počela duga saga čiji se plodovi sada slave. Napokon, nema mnogo sportskih automobila koji su tako dugo bili dio popularne kulture kao što je to bio ovaj sportaš arhaično postavljenog motora. Možda je u tom smještaju i dio šarma.

da se vidi kako je nešto ipak jubilarno u pitanju

Zelena boja slavljeničkog modela? Upravo je prvi model Ferryjevog sina Alexandera bio upravo zelen. Zato i prikladno milijunti elfer nosi tu boju (Irish Green), a koja baš lijepo izgleda sa zlatnim natpisima. Tome je pridružen i interijer nesvakidašnjeg izgleda, tu je pepita uzorak sjedala te volan koji je djelomično od mahagonija. Nema potrebe, u stvari, hraniti se detaljima automobila više nego površno, jer neće biti moguće kupiti primjerak iz neke, možda priželjkivane, jubilarne serije (koje nema). S obzirom na to da proizvođač želi svima pokazati kako je njegov slavljenik izdržljiv, tog jednog jedinog proizvedenog jubilarca odaslat će na krug oko svijeta, a nakon toga njime će usrećiti jedino tvornički muzej. Zaista, jurnjava cijelim svijetom u milijuntom 911 primjerku zvuči kao nešto vrijedno divljenja (a i zavisti).

“moderan” interijer
mili prizori iz tvornice
mili prizori iz tvornice 2
mili prizori iz tvornice 3

Vremena su prolazila, koncepti, ideje, društvo i navike su se mijenjali i prilagođavali mijeni, a on je ostao uvijek nekako isti. Uvijek je tu stražnji pogon i konstantna evolucija detalja uz pažnju da se zadrže osnovne crte koje su od njega učinile toliku prepoznatljivost. Možda bi netko pomislio da bi milijunti 911 ipak trebao biti Turbo S ili GT3 RS, ali u Porscheu se ne bi s time složili. Teško im je u tome i proturječiti ako se baci pogled na osmijeh Dr. Wolfganga Porschea, koji odaje djetinje zadovoljstvo koje je vjerojatno imao davne 1963. kad se s ocem vozio u modelu preko Grossglocknera. Danas je predsjednik nadzornog odbora kompanije, a inače je i sam bio pridružen razvoju Porschea 911.

Wolfgang izgleda sretno
Wolfgang izgleda sretno dio drugi

Možda je zanimljivo za napomenuti da se procjenjuje kako je čak 70% proizvedenih primjeraka ovog modela još uvijek negdje na cesti, čime su htjeli dokazati pouzdanost po praktičnim pitanjima. Prošle je godine prodano više od 32 tisuće modela 911. Iako je za kompaniju došlo novo doba u kojem najviše profita donose SUV modeli, ovom primjerku slavu i dugovječnost nitko ne može oduzeti.

Pogledajmo svi za kraj kratki, ali „slatki“ video nastanka nečega. Ne moramo objašnjavati čega. Uživajte.