Piše 18.05.2017

VIDEO: Paul Walker kao ideja za kip?

Zašto bi samo voštani Paul Walker postojao kao kip kad stvar može biti kiparski ozbiljnija i na većoj razini. Pogledajte sumanute prijedloge dvojice mladića u gradskom vijeću.

Mjesto radnje: San Clemente, Kalifornija. Sastanak gradskog vijeća. Vrijeme radnje: kraj ožujka ove godine. Sve izgleda uobičajeno uštogljeno i pravilno dok na scenu ne stupe dva neobična mlada gospodina koja dobivaju riječ. Jedan za drugim. U oko upada njihov nehajni styling koji daje za naslutiti da su netom prije toga radili nešto što nema veze sa sastančenjem, kao da su se maloprije surfali ili tako nešto. Što i jesu.

Maštoviti i uporni surferi

Prvi od njih za govornicom, koji se predstavio imenom pjevača Nickelbacka (Chad Kroeger), pozdravio je sve prisutne s „Što ima, vijeće”. Za tu prigodu odabrao je prugastu kravatu kojom je začinio šaroliku košulju kratkih rukava, dok mu je glavu krasila upadljiva zimska kapa s „bacon” natpisom. Chad, koji je rekao da je slobodni novinar, započeo je govor malim uvodom u kojem se kratko osvrnuo na to kako je divno što je u gradu u kojem nakon surfanja možeš otići na sastanak gradskog vijeća i kako to potvrđuje da je američki san još uvijek živ. Zatim je prešao na ozbiljne stvari govoreći vijeću da usred ovakvih vremena trebamo Paula Walkera da nas vodi. I to u obliku čeličnog kipa od 3 i pol metra. Iskoristio je i argument da već postoje kipovi Robocopa u Detroitu i Rockyja u Philadelphiji. Nezaobilazni su bili i patetični dijelovi govora koji su služili tome da opiše koliko mu je Paul Walker značio, kao i film koji ga je proslavio. Napomenuo je čak da bi se oko toga trebalo požuriti, jer novi film franšize Brzi i žestoki samo što nije izašao.

uskoro..
uskoro..

Chadov prijatelj, isto slobodni novinar, koji se predstavio imenom koje je Patrick Swayze imao u surferskom Paklenom valu kojeg smo voljeli (Bodhi) i koji je došao na govornicu točno iza njega je ponovio želju za kipom Paula Walkera. Usput potvrđujući da je i njemu film Brzi i žestoki bilo iskustvo koje mu je promijenilo život. Ispričao se zbog krađe Chadovog citata o tome kako će im kip figurativno pokazivati svjetlost na prašnjavoj cesti, ali je rekao da je jednostavno morao, jer je u pitanju jako dobar citat. Kao na reklami za Perwoll kad protagonist s neobjašnjivom jednostavnošću tek tako izvuče nemalu Perwollčinu iza leđa (bilo da se nalazi u kazalištu ili u šumi), tako je i Bodhi izvadio iznenada majicu kratkih rukava s printom slike Paula Walkera za koju je tvrdio da treba biti uzor za kip.

I to je uglavnom bilo to. Govori su bili kratki, ali sadržajni i s konkretnim prijedlogom. Video toga svega (gledajte samo njih dvojicu na početku) možda izgleda kao da je snimljen u devedesetima, ali je grad San Clemente objavio isti 21. ožujka ove godine. Šteta što prijedlog nije bio baš… stvaran, nego komičarski, ali i to je dosta dobra količina trollanja. Komičari se inače zovu Tom Allen (Chad) i Spencer Kalendar (Bodhi). Ostaje za razmisliti što bi takvi tipovi kod nas predložili u humoristične svrhe. Možda kip Pernara s injekcijom cjepiva u ruci ili gigantsku fontanu umjesto cijelog Jelačić placa?