Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

VIDEO: LaFerrari i Porsche 918 Spyder prošli kroz Zagreb

Rado viđeni gosti u jednom Monte Carlu, koji slovi kao raj na Zemlji za sve ljubitelje supersportskih, ekskluzivnih ili na bilo koji drugi način zanimljivih automobila, ovih su se dana takozvani hipersportaši LaFerrari i Porsche 918 Spyder nakratko provozali hrvatskom metropolom. Ako su ondje pojava, ne treba naglašavati koliku su pažnju javnosti ovdje pritom dobili.

LaFerrari u Zagrebu
LaFerrari u Zagrebu

Bilo da pripadate grupi ljudi kojima su ovakvi automobili predmet fascinacije ili ste pak jedni od onih koji na njih gledaju kao na puko prese*avanje uz obavezan komentar da „sigurno troše deset puta više od vašeg Punta”, činjenica je da ćete imati neki komentar. A upravo u tome leži smisao automobila ovakvog kalibra.

Iako se također radi o fenomenalnom sportskom automobilu čije lansirne sposobnosti nikoga neće ostaviti ravnodušnim, 911 Turbo S Cabrio u ovakvom je društvu teško dolazio do izražaja čak i uz jarko narančastu boju karoserije. LaFerrari i 918 Spyder svojom ekskluzivnošću i daleko dramatičnijim vizualima ipak pripadaju jednom drugom svijetu koji je u pogledu privlačenja pozornosti jedinstven. Osobito se to odnosi na LaFerrari, pored kojeg čak i 918 Spyder izgleda pomalo pitomo. Jedino što je nedostajalo da slika bude potpuna je McLaren P1.

Porsche 918 Spyder u Zagrebu
Porsche 918 Spyder u Zagrebu

Podsjetimo da LaFerrari pokreće 6,3-litreni atmosferski V12 motor maksimalne snage od 789 KS pri 9000 o/min i okretnog momenta od 700 Nm pri 6750 o/min, te straga smješteni elektromotor snage 161 KS i okretnog momenta od 270 Nm. Ultimativni hipersportaš iz Maranella uz 7-stupanjski prijenosni sustav s dvostrukom spojkom i stražnjim pogonom lovi stotku za manje od 3 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 350 km/h. U kupe izdanju proizveden je u limitiranoj seriji od 500 primjeraka.

Porsche 918 Spyder s druge strane ima manji 4,6-litreni atmosferski V8 motor s maksimalnom snagom od 608 KS pri 8700 o/min i okretnim momentom od 530 Nm pri 6600 o/min, ali i dva elektromotora od kojih jedan osigurava dodatnih 127 KS, a drugi 154 KS. 7-stupanjski prijenosni sustav s dvostrukom spojkom prenosi snagu na sva četiri kotača. Navodi se ubrzanje do stotke u trajanju od 2,6 sekundi, maksimalna brzina od 345 km/h, te podatak o ukupno 918 proizvedenih primjeraka.