Piše 04.05.2016

Hennessey Venom GT Spyder – novi rekord, najbrži na svijetu!

Hennessey Venom GT Spyder 25. ožujka postavio je novi svjetski rekord sportskih automobila bez krova. Spomenuti rekord postavljen je u 4,7 km dugoj vojnoj zračnoj luci “Naval Air Station” u gradu Lemoore, u Kaliforniji.

Službeni rezultat - 427km/h
Službeni rezultat – 427km/h

Službeno mjerenje odrađeno je od strane poznate neovisne tvrtke za testiranje Racelogic, a brojku s mjerenja potvrdio je njihov tehnički direktor Jim Lau, no ono što je svima najbitnije jest sam rekord koji iznosi 427,4 km/h.

Otrov za Bugatti... 427km/h
Otrov za Bugatti… 427km/h

Nakon spektakularnog rekorda postavljenog 2014. od strane istog “izvođača”, ali u odjevenoj kombinaciji kada je zatvoreni model postavio rekord od 435,3 km/h u Kenedijevom svemirskom centru, ovog puta svjedočimo službenom svjetskom rekordu u kabriolet verziji koju je teksaška tuning kuća izradila na modificiranom podvozju Lotus Exigea, a s trona je službeno skinut dosadašnji vlasnika rekorda – Bugatti Veyron Super Sport Vitesse čiji se rekord držao oko 409km/h.

Na platformi Lotusa s dodatnih tisuću konjića...
Na platformi Lotusa s dodatnih tisuću konjića…

Ovim mjerenjima također je svjedočio i zapovjednik zračnih snaga Darren Fouts kako bi rezultat bio vjerodostojan. Hennessey Venom GT Spyder nabrijani je “torpedo” o kojem smo detaljnije pisali u nedavnoj najavi, a čast obaranja rekorda imao Brian Smith, direktor Ford Racing School akademije.

John Hennessey, vlasnik kompanije složio se kako je ovo najbolji način da proslave 25. godišnjicu Hennessey Performance. Kompanija čija je misija brze automobile učiniti još bržim svakako ima razloga za slavlje, a ovim su dokazali kako tehnička superiornost nije odvažan epitet strogo čuvan samo za zatvorene automobile.

Priprema za postavljanje rekorda
Priprema za postavljanje rekorda

Venom GT pokreće twin-turbo 7.0L V8 motor koji izlaznu snagu podcrtava s ni manje ni više nego 1.451 KS na 7200 okretaja u minuti i 1.287 NM okretnog momenta na 4200 okretaja. Za rezultat je zaslužan i Michelin koji je sposoban Pilot Super Sport gumama preko ručnog mjenjača Ricardo sa 6 brzina otrov do stotke pustiti za manje od 2,4 sekunde, a od 0-200km/h za manje od 13 sekundi.

Službeni rekord, Racelogic
Službeni rekord, Racelogic

Ovaj ekstreman podvig pratite ovdje, riječi su suvišne!