Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Je li ovo najglasniji Nissan na svijetu?

Hm…najdirektnije moguće rečeno, DA.

Tako mi kokica Betmene...
Tako mi kokica Betmene…

Iako moram priznati da nisam jedan od onih „jutjubera“ kojima su super na silu izvedene snimke automobila koji se vozikaju uzduž i poprijeko kneževine Monaco, ova se istakla istog momenta.
Naime, ideja je ista kao i u sklopu malog milijuna sličnih video-uradaka kakve je moguće pronaći na popularnom medijskom servisu YouTube – neki se po nečemu barem nazivno poseban automobil vozi po cesti, a maloumni auto-paparazzi stoje uz cestu i snimaju. Dakle ništa posebno, zar ne?!
U sklopu takvih je video-uradaka doduše moguće vidjeti neke doista posebne automobile koji „kruzaju“ ulicama Monaca, poput Paganija Zonde i Huayre, raznoraznih Lamborghinija, Ferrarija, Porschea, a tu i tamo se u kadrovima nađu i neki Bugatti i Koenigsegg, ali izuzev laganih prolazaka po ulici i sporadičnih turiranja niti jedan od tih video-uradaka nije moguće klasificirati kao nešto posebno.

Ovako to u Monacu inače izgleda.
Ovako to u Monacu inače izgleda.

Ovaj u privitku ovom kratkom tekstu također nije ništa posebno. Dapače, još sporadičnih kamera i snimanja automobila čiji vozač prelazi put od točke „A“ do točke „B“ (u ovom slučaju od parkinga do kamiona u koji se automobil treba ukrcati), no siguran sam da se oko niti jednog automobila na prostoru kneževine Monaco zbog njegovog zvuka nisu bunili stanari.

Automobil o kojem je riječ ukratko je jedan poprilično izobličeni Nissan 200SX (odnosno Silvia za one kojima je JDM-ideologija jako važan faktor). Koliko je poznato, baza je S14-generacija modela na koju je namontirana kompletna optika od generacije S15, te je cijeli automobil još dodatno proširen i presložen kako bi ostavio dojam apsolutne agresivnosti na cesti (odnosno na stazi).
Cijeli projekt potpisuju spaljeni Talijani iz tvrtke Brill Steel, a prema njihovom opisu projekta, radi se o automobilu koji za namjenu ima nastupanje na Drift-natjecanjima.
Dakle, reklo bi se kako ova Silvia usprkos vizualnim atributima kakvih se ni Hannibal Lecter ne bi posramio nije ništa što već prije nismo vidjeli.
…ali onda je tu nekoliko detalja koji rezultiraju zvukom paklenog stroja…

Ovo je baza sveukupne glasnoće ovog S14.
Ovo je baza sveukupne glasnoće ovog S14.

Naime, motor pod poklopcem ove S14-ice nije Nissanov. Nije čak ni japanski, već američki 6,2-litreni LS3 V8 kakav bi se inače normalno nalazio unutar motornog prostora nekog od modela iz Chevroletove game. No za razliku od tog mini „osmaka“ koji u svom originalnom stanju raspolaže s nekih 430 konja, u sklopu ovog je suludog Nissana isti naturpijan na 720 konja.
Iako na svijetu ima i jačih automobila od ovog, s obzirom na hrpetinu komponenata i tehničkih rješenja koja su pristigla direktno iz NASCAR-a, ovaj je Nissan jedan od najglasnijih automobila koje je svijet ikada imao prilike čuti. Dapače, s obzirom na deračinu koja dopire iz ispušnog sustava, rekao bih čak da nije jedan od najglasnijih, već “THE” najglasniji Nissan ikad.
Uostalom, samo pogledajte video-uradak i sve će vam biti jasno.

...a ovako je počelo...
…a ovako je počelo…

Vezano uz sam video-uradak vrijedi napomenuti kako scenarija nema i da je riječ o hrpi porazbacanih i međusobno nepovezanih kadrova, ali u sklopu ovog je vizualnog zapisa zabilježena i pobuna zbog glasnoće od strane lokalnog stanovništva, što je pak na kraju rezultiralo i pozivanjem policije.
S obzirom na to da je sve zajedno snimano u cik zore, revolt lokalaca zapravo i ne čudi, jer ovolika količina glasnoće nikoga nije mogla ostaviti u krevetu i u zemlji snova. No s druge strane je ipak Monaco već godinama poznat po glasnim i skupim automobilima čiji vlasnici ne biraju ni vrijeme ni mjesto, ne bi li se pokazali za volanom u svom punom sjaju, pa je reakcija od strane ljudi u trenirkama ipak malčice pretjerana.

Bolestan automobil, zar ne?!
Bolestan automobil, zar ne?!

U svakom slučaju moram priznati da glasniji projektni automobil još nikada nisam čuo, pa se ovaj video-uradak već zbog toga isplatio pogledati.
…a za sve daljnje informacije jednostavno posjetite službene stranice tvrtke Brill Steel, gdje ova Silvia zajedno s još nekim projektima jednostavno mami poglede.

Drift-projekt koji je malčice zastranio.
Drift-projekt koji je malčice zastranio.