Piše 11.09.2017

Što su to distance, i jesu li one štetne ili ne po vaš automobil!?

Do sada smo kroz niz tekstova pokušavali objasniti neke od osnovnih pojmova koji se tiču mehanike automobila. Danas nastavljamo u revijalnom tonu i donosimo priču o distancama. Što su to distance i vrijedi li ih ugraditi?

Isplati li se ugraditi distance?

Neki će reći DA, dok će se drugi svim silama protiviti i reći NE. Glavno pitanje koje se postavlja je kako distance utječu na vozne osobine automobila? U pravilu, distance kao takve mogu ali i ne moraju u većoj mjeri utjecati na stabilnost vozila, a što ovisi o njihovoj debljini i načinu na koji su instalirane. Njihovom ugradnjom kotač se udaljava od dijelova ovjesa što je ponekad prijeko potrebno kad se rade neke modifikacije na, primjerice, amortizerima ili sl. U takvim slučajevima može se dogoditi da dijelovi ovjesa dođu u kontakt s gumom, odnosno kotačem automobila.

Iako neki tvrde da će ugradnja distanci uvelike povećati mogućnost iskrivljenja ovjesa, a posebice one debljine veće od 20 mm već dobro nam poznat stručnjak u svom videu objašnjava koliko je zapravo sigurno ugraditi distance i kakav efekt ugradnja istih ima na automobil. Distance ili kako se često nazivaju „proširivači špura“ ugradnjom povećavaju atraktivnost automobila zbog nešto izbočenijih kotača zbog čega se dobiva dojam kako je automobil niži no što je to uistinu.

Kad se govori o svojstvima u vožnji, pošto se proširivanjem „trapa“ mijenja težište automobila znatno se utječe i na stabilnost u vožnji. Ono što je važno naglasiti je razumni odabir veličine distancera kako se njihovom ugradnjom ne bi učinilo više štete nego koristi.

Važno je odabrati one optimalne