Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Evo zašto poklopac motora zimi čudno izgleda!?

Iako je proljeće stiglo, temperature su letjele u nebo, no u nekim dijelovima hrvatske ponovno su nas zaskočile snježnih radosti (gadosti) i pravo je vrijeme za ovu temu –  zašto poklopac motora ispod snijega izgleda čudno..? Evo stiže i odgovor!

Često izgleda simpatično

Iako je mjestimično nedavno pao, snijeg je u većini Hrvatske miljama daleko, ali pitanje zašto poklopac motora poprima čudne obrise na sebi kad je prekriven snijegom uvijek je aktualno. Ako ste ikada pomislili kako su  na vašem limenom ljubimcu nadnaravna bića iz svemira ostavila poruku sličnu krugovima u žitu, bili ste u krivu. Naime, obrisi koji se pojavljuju na „haubi“ nastaju zbog jednostavnih fizikalnih procesa.

Svi poklopci motora sa svoje unutrašnje strane imaju različite karakteristične oblike, odnosno pregrade koje, između ostaloga, imaju funkciju usmjeravanja i zadržavanja zraka. Obrisi koji se pojavljuju s vanjske strane poklopca motora, a koji su vidljivi na snijegu, odgovaraju  obliku spomenutih pregrada. Zašto?

Krugovi na haubi nisu poruke izvanzemaljaca

Svatko ima svoju teoriju ali fizika cijelu ovu priču objašnjava vrlo jednostavno. Zrak koji se nalazi između pregrada ponaša se kao izolator i sporo provodi toplinu zbog svojih fizikalnih svojstava. S druge strane, metal je dobar provodnik topline i znatno se brže zagrijava od zraka. Zbog već spomenutih svojstava zraka koji se nalazi između pregrada, poklopac motora se znatno sporije zagrijava tijekom vožnje, odnosno znatno se sporije hladi kad se motor ugasi.

Naravno, opisana situacija ovisi o uvjetima u kojima se automobil nalazi. Primjerice, ako krenete u vožnju i u međuvremenu počne padati snijeg, dijelovi poklopca motora koji su izolirani kasnije će se zagrijati i na njima će se početi skupljati snijeg. S druge strane, ako je automobil parkiran duže vremena, dijelovi poklopca motora koji nisu izolirani zagrijavaju se, primjerice toplinom sunca, drugačije od dijelova koji su izolirani što će opet rezultirati nakupljanjem, odnosno otapanjem snijega, a što će kreirati karakteristične obrise.

Doduše postoje još neke sitnice vezane uz fizikalne procese, a koje su uvjetovane svojstvima zraka no stvari u praksi funkcioniraju, više manje ovisno o situaciji, na opisan način.

Ponekad izgledaju kao umjetnička dijela