Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

VIDEO: Ford Focus RS još više cool u limitiranom izdanju!

Ford Focus RS uvrstili smo 2015. godine na listu top 10 najcool automobila koji su u to vrijeme predstavljeni i iz današnje perspektive teško bismo mogli reći da razmišljamo drugačije.

Ford Focus RS Limited Edition - sada i u crvenoj boji
Ford Focus RS Limited Edition – sada i u crvenoj boji
foto: Ford

Zapravo, tijekom godina Focus RS još je dodatno učvrstio poziciju na našim listama automobila čije bismo ključeve rado pospremili u džep, a kombinacija riječi koje ga sažimaju poput turbopunjač, pogon na sve kotače i ručni mjenjač (hajde neka se tu nađe i famozni Drift Mode o kojem bi se već dalo diskutirati) svakako su i dalje nešto čime bismo rado obogatili naše živote. Međutim, pogled na njegov cjenik koji otkriva da Ford za ovaj model traži 333.900 kn vraća nas u stvarnost.

Podsjetimo kako Focus RS pokreće 2,3-litreni motor koji raspolaže s maksimalno 350 KS i 475 Nm okretnog momenta, ispaljuje automobil do stotke za 4,7 sekundi i pomaže pri dostizanju maksimalca od 266 km/h. U realnim uvjetima te se brojke mogu nazvati i više nego dovoljnima i upravo je balans fantastičnih performansi i svakodnevne upotrebljivosti ono što vlasnici navode kao glavnu prednost. Gotovo se smislenom čini ideja Forda da možda ipak odustane od razvoja jače RS500 inačice koja bi u ovaj obiteljski sportski kompakt donijela još 50 KS više. No, na automobilu se ipak nešto radi i dokaz je upravo stigao u obliku nove limitirane serije zvane… Limited Edition.

Ograničena serija podrazumijeva više opreme u kabini
Ograničena serija podrazumijeva više opreme u kabini
foto: Ford

Ako je vjerovati promidžbenom materijalu koji je Ford Performance stavio na svoj YouTube kanal, prilikom izrade poboljšane izvedbe čija je proizvodnja ograničena i koja je zapravo svojevrsni „zbogom” aktualnoj generaciji RS-a, Ford je inspiraciju pronašao u blogovima, forumima i Facebook grupama koje okupljaju ljubitelje branda i trenutne vlasnike i među njihovim kritički nastrojenim komentarima izdvojio one koji su se ponavljali, te odradio tražene izmjene prema popularnim zahtjevima kupaca.

Primarno se to odnosi na zamjenu prednjeg otvorenog diferencijala s Quaife mehaničkim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, ali i poneke estetske izmjene kao što su mogućnost odabira crvene boje uz crna kućišta retrovizora, crni spojler, crni krov i crne 19-inčne naplatke. Osim toga, više opreme u startu kao što je to RS2 paket (opcijski kod obične izvedbe) koji uključuje grijane retrovizore, grijani upravljač, navigacijski sustav s glasovnim funkcijama i grijana Recaro sjedala čini razliku za ovu limitiranu seriju. Što se nas tiče, preživjeli bismo i s običnom, ali lijepo je vidjeti da Ford sluša svoju publiku i izlazi joj u susret s ovakvim modelima.