Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Trkaći automobil s kojim će Porsche braniti naslov

Porsche je službeno izbacio fotografije novog trkaćeg automobila s kojim će ove sezone pokušati obraniti naslov u FIA-inom Svjetskom prvenstvu utrka izdržljivosti, odnosno pobijediti na famoznih 24 sata Le Mansa. A kada kažemo novog trkaćeg automobila, mislimo na temeljito obnovljeni 919 Hybrid LMP1 prototip.

Porsche 919 Hybrid
Porsche 919 Hybrid
foto: Porsche

Obraniti naslov u tako izazovnom natjecanju nedvojbeno nije lagan zadatak, ali koliko su u Porscheu zadovoljni svojim bolidom govori činjenica da ga već treću godinu za redom temelje na istom podvozju. S druge strane, šef Porscheovog tima Andrea Seidl napominje da to samo po sebi ne znači ništa budući da je između 60 i 70 posto preostalih komponenti novo: „Osnovni koncept modela 919 Hybrid i dalje ostavlja prostora za optimiranje detalja kako bi se dodatno povećala učinkovitost. Monokok je ostao isti u odnosu na 2016. godinu, ali potencijal za optimiranje svih drugih komponenti analiziran je i u većini slučajeva oni su prilagođeni.”

Porsche 919 Hybrid
Porsche 919 Hybrid
foto: Porsche

Porsche 919 Hybrid zadržat će, kako Porsche kaže „najučinkovitiji motor s unutarnjim izgaranjem u cijeloj povijesti Porschea do današnjeg dana”, odnosno dvolitreni benzinski motor V4 konfiguracije uz isti hibridni sustav poput onog koji koristi Toyota, ali uz određene izmjene s ciljem optimiranja sustava obnove energije, te poboljšani paket litij-ionskih baterija. Ukupna snaga iznosi 900 KS. Novotarije se velikim dijelom vežu uz aerodinamičke pakete izrađene u skladu s novim FIA-inim pravilima, a poseban je naglasak stavljen na specifičan paket za Le Mans gdje se automobili susreću s dugačkim ravnicama i bržim zavojima.