Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Toyota svoja vozila pretvara u “podmornice”

Priča koju donosimo dokaz je kako Toyota prednjači po inovacijama i sustavima sigurnosti. Posljednja od njih inspirirana je podmornicama i moramo priznati funkcionira fantastično.

Toyota predstavlja svoju posljednju inovaciju

Parkirni senzori danas i nisu neka novost. Međutim, unatoč tome još uvijek se zalomi tu i tamo koji bliski susret branika sa zidom garaže. Osim toga, navikli smo već na česte slučajeve ulijetanja parkiranog auta kroz npr. vrata prodavaonice samo zato što je vozač zamijenio papučice kočnice i gasa. Iako svim vozačima s iole iskustva i dalje nije jasno kako moguće zamijeniti takvo što, Toyota se primila posla i razvila sustav koji će spriječiti bilo kakav udar pri parkiranju, a inspiraciju je pronašla u podmornicama.

Što Toyota sprema iduće?

Iako video koji donosimo, a kojim Toyota službeno predstavlja svoju novu inovaciju, djeluje pomalo kao svima poznati televizijski oglasi, moramo priznati da je ideja fantastična. Kodnog imena “Intelligent Clearance Sonar (ICS)” trebao bi smanjiti broj nesreća uzrokovanih zamjenom papučica za čak 70%, odnosno 40% nesreća nastalih vožnjom unatrag. ICS bi trebao nadopuniti već postojeći Toyotin sustav za pomoć pri parkiranju. Sustav će biti dostupan tek u Priusu planiranom za ovu godinu i to u najbogatijem paketu opreme.

Princip rada je vrlo jednostavan

Kako ICS zapravo funkcionira? Vrlo jednostavno. Sustav koristi sonar pomoću kojega mjeri udaljenost između automobila i prepreke, a koji se aktivira pritiskom na papučicu gasa, odnosno kočnice. Računalo registrira izmjerenu udaljenost i sukladno dobivenoj informaciji može zaustaviti kretanje automobila ako razmak postane kritičan. Osim toga, sustav koristeći kamere prikazuje sliku na zaslonu smještenom pokraj komandne ploče. Iako je sličan sustav već viđen na drugim modelima drugih proizvođača, ideja njegovog usavršavanja ugradnjom sonara je fantastična.