Piše 11.07.2017

Project Viper nalikuje na Defender, ali je daleko od toga

Ovo što gledate na fotografijama nastane kada specijalisti za Land Rover Defender odluče vidjeti što mogu napraviti kada nisu ograničeni budžetom. Ekskluzivna serija proizvest će se u svega deset primjeraka, a cijena od 285.000 dolara po komadu ukazuje na sveobuhvatnost ove prerade.

Specijalisti o kojima je riječ među ljubiteljima britanskog terenskog vozila klasičnih linija poznati su kao East Coast Defender, a bazirani su u Floridi gdje izrađuju modificirane Defendere krojene prema raznoraznim željama kupaca. U velikom broju slučajeva sputana strogim budžetom, ovoga puta ekipa je odlučila napraviti nešto sasvim drugačije i u sklopu te odluke oformiti sasvim novu diviziju tvrtke nazvanu Ultimate Vehicle Concept. Već samo ime sugerira da će taj odjel biti zadužen za odrađivanje poslova koji su na jednoj sasvim novoj razini u usporedbi s onime što tvrtka inače radi. Prvom projektnom SUV-u (oni sami su to nazvali SUV-om, mi samo prenosimo) iz nove serije nadjenuli su ime Project Viper.

Ideje i misli iza ovakvih automobila pokušao je pojasniti suosnivač tvrtke East Coast Defender, Scott Wallace, u svojoj izjavi za medije: „Project Viper prvi je SUV proizašao iz naše nove UVC divizije. Stvorili smo UVC kao odgovor na ogromnu potražnju od klijenata koji žele čistokrvan ručno rađeni SUV koji nije ograničen u pogledu materijala ili pak budžetom. S ovakvim jedinstvenim projektima kao što je Viper pomičemo kreativne granice uz veće i sposobnije terence koji slave naše nasljeđe uz dodatnu dozu udobnosti i pouzdanosti.”

Kao što vanjski izgled sugerira, ispod površine nalaze se ozbiljne stvari, počevši od 6,2-litrenog LS3 V8 motora koji maksimalnu snagu od 430 KS šalje do svih kotača (ili samo stražnjih) putem 6-stupanjskog automatskog prijenosnog sustava. Ovjes je temeljito modificiran u skladu s off-road tematikom, s kojom ruku pod ruku idu i razni detalji poput eksternog kaveza, WARN vitla na prednjem dijelu i hrpetine LED lampi. Kabina nije nimalo rudimentarna kao što biste to možda očekivali od vozila ovakvog tipa, naprotiv. Visoka cijena znači i da će putnici u ovom Defenderu uživati u kožom prekrivenim i grijanim Corbeau sjedalima s dijamantnim uzorkom, infotainment sustavu s ekranom osjetljivim na dodir, navigaciji, klima-uređaju, pa čak i ambijentalnom osvjetljenju.

Project Viper spoj je dvaju kompletno različitih svjetova u kojem su do sada mogli uživati tek vlasnici Mercedes-Benzovih grdosija baziranih na planetarno popularnoj G-klasi.