Piše 01.08.2017

Presretači drugih zemalja vs. Hrvatski

Nakon zavrzlama svih vrsta oko nabave novih automobila za hrvatsku policiju odlučili smo istražiti što to voze snage reda u drugim državama? Uz hrpu, nazovimo ih tako,  uobičajenih vozila koje je većina ljudi navikla viđati po cestama tu i tamo se pronađe i koji super-automobil.

Što voze plavci?

Prvi od njih je u službi talijanske policije i, pogađate, dolazi u režiji jednog od prekaljenih proizvođača iz Italije. Lamborghini Huracan pridružio se talijanskim snagama reda početkom ove godine, a namijenjen je za hvatanje svih onih koji misle da je autocesta njihova staza za utrke. Srce i duše spomenutog modela je V10 agregat koji razvija 610 konjskih snaga i ima sve karakteristike kakve ima i onaj civilni uz, naravno, neizostavnu policijsku opremu. Osim za hvatanje prijestupnika, Lamborghini služi za prijevoz organa namijenjenih transplantaciji uz defibrilator ako se kojim slučajem zatekne na mjestu nesreće prije prve pomoći. Zato, ako se vozite autocestom u okolici Rima pripazite da ga ne ugledate u retrovizoru.

Lamborghini Huracan

Ako postoji ijedna zemlja čiji plavci voze jedne od najluksuznijih i najbržih automobila to je definitivno Dubai. Pošto je Dubai kao takav oaza vozača s nešto dubljim džepom, broj super-automobila je zaista impozantan. Tome u prilog ide i činjenica kako postoji čitava hrpa napuštenih jurilica razbacanih po gradu, a o čemu se može nešto pročitati u pričama koje kruže u bespućima interneta. Kako bi mogli hvatati sve one koji se ogriješe o zakon u takvim automobilima, policija na raspolaganju ima Lamborghini Aventador, Bugatti Veyron, Aston Martin One-77, Bentley Continental GT, Porsche Panamera te BMW i8. Međutim, od svih navedenih Veyron se ističe kao najsnažniji sa svojih 1.000 konjskih snaga i maksimalnom brzinom od 407 km/h. To ga ujedno čini i najbržim policijskim automobilom u svijetu što je zabilježeno i u Ginesovoj knjizi rekorda.

Dubai je oduvijek bio specifičan po svojim presretačima

Vraćamo se u Italiju. Ako postoji ijedna marka automobila koja je omiljena gotovo svim plavcima na svijetu to je definitivno Lamborghini. Baš je jedan takav u službi talijanske policije, a performanse koje razvija su zadivljujuće. Gotovo 560 konjskih snaga Gallardo lansira do stotke za 3.7 sekundi što ga čini gotovo idealnim automobilom za potjere svih vrsta.

Međutim, osim Lamborghinija talijanska policija, točnije Karabinjeri se mogu ponositi i Alfa Romeo Giuliom QV. Jedan od konkurenata BMW-a M3 razvija sasvim solidnih 500 konjskih snaga što ga čini idealnim modelom za sve zadatke povjerene Karabinjerima.

Lamborghini Gallardo

Kad su u pitanju Nijemci ništa ne smije biti prepušteno slučaju. Policijska flota automobila se, uz ostale trokrake zvijezde, sastoji i od jedne posebne, najsjajnije. Brabus CLS V12 S od milja nazvan „raketa“ može se svrstati u pravog radnog konja čiji će V12 agregat i 730 konjskih snaga pomoći čak i kod najtežih zadataka. Maksimalna brzina mu je ograničena na respektabilnih 360 km/h što je i više nego dovoljno za potjeru za svima onima koji imaju nešto težu nogu na gasu.

Sljedeća stanica je Velika Britanija. Britanci su ostali dosljedni onome da je „domaće ipak domaće“ i u svoju policijsku flotu uvrstili McLaren 12C, odnosno Lotus Evora S.  McLaren bez većih napora razvija gotovo 615 konjskih snaga, a za što je zaslužan 3.8 litreni V8 agregat koji do stotke sprinta za nevjerojatnih 3.1 sekundu. Maksimalna brzina je ograničena na 330 km/h što mnogim tjera strah u kosti, a posebice onima koji ga ugledaju u svojem vanjskom ogledalu.

Lotus Evora S

Za kraj pregleda putujemo u SAD. Kao što je bilo i za očekivati, a što je vidljivo i na video snimkama koje kruže internetom, policijski presretači u SAD-u su jedni od najbržih u svijetu. Iako se nikako ne mogu mjeriti sa znatno jačim modelima iz Dubaija, za ondašnje prilike Dodge Charger je i više nego dovoljan. 5.7 litreni V8 razvija 370 konjskih snaga i do stotke ubrzava za manje od šest sekundi što je, za ovakav agregat, pomalo razočaravajuće.

Osim Dodge Chargera, plavci u SAD-u mogu se podičiti i neoznačenim Nissan GT-R-om. Sam pogled na ovaj pakleni Nissan ulijeva strast u kosti, a činjenica da se iza njegovog upravljača možda krije kakav tajni agent dodatno je zastrašujuća.

Dodge Charger

Kako ne bi izostavili i one Hrvatske, nekoliko riječi i o njima. Hrvatski presretači, od kojih se novih deset nalazi na cestama od prošle godine, razvijaju sasvim solidne performanse za naše uvjete. Na javnom natječaju izabrano je kako će sve prebrze vozače loviti Audi koji razvija 218, odnosno 272 konjske snage i ubrzava do stotke za 6.6 te 5.3 sekunde. Maksimalna brzina mu je ograničena na 250 km/h što je sasvim dovoljno ako se uzme u obzir prosječna starost automobila kojeg voze Hrvati.

Audi A4