Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Moderan Mini za ljubitelje klasičnog Minija

Originalan Mini sve je više tražena roba, a očuvanim ranijim primjercima cijena će odsada pa nadalje najvjerojatnije samo rasti.

Mini Remastered by David Brown Automotive
Mini Remastered by David Brown Automotive
foto: David Brown Automotive

Da je tržište gladno dobrih primjeraka ovog minijaturnog britanskog prometala nanjušili su ne samo pojedinci koji u svojem vlasništvu imaju jedan takav, već i kompanije koje u tom trendu vide svoju priliku za zaradu. Nedavno smo pisali o tvrtki British Motor Heritage (BMH), koja već dugi niz godina omogućava restauratorima lakši posao nudeći im gotovo originalne komponente za klasične britanske automobile, i njezinom planu da započne proizvodnju kompletne zamjenske karoserije za legendaran Mini, a sada nam stiže jedna vijest za one koji preferiraju kompletan automobil. Naime, David Brown Automotive, prije svega poznat po modernoj reinkarnaciji Aston Martina DB5 baziranoj na Jaguaru XKR, odlučila je dati svoj doprinos i kao drugi model u svom asortimanu ponuditi upravo originalan Mini izrađen prema suvremenim standardima.

Mini Remastered by David Brown Automotive
Mini Remastered by David Brown Automotive
foto: David Brown Automotive

Projekt nosi naziv Mini Remastered, kojim je u suštini objašnjeno o čemu se ovdje radi – o originalnom Miniju obnovljenom na način da se uobičajene mane starodobnih automobila eliminiraju i da se u obzir uzmu zahtjevi modernog kupca, i to onog s istančanim ukusom budući da obiluje modernom tehnologijom i luksuznim finim materijalima. O posljednjem dovoljno govori činjenica da je prtljažni prostor presvučen kožom, a detaljan pregled cijele kabine otkriva oku iznimno ugodne površine bilo da je riječ o obojenom metalu ili presvlakama od kože i tkanine, a tu su i fantastični retro detalji kao što je to Mono-Lita upravljač ili pak instrumentna ploča. Sve to vizualno je prilično dobro spojeno s modernim elementima na popisu kojih se nalazi infotainment sustav s navigacijom, Apple CarPlay i Android Auto, tipka za paljenje motora i sitnice koje čine život ljepšim kao što su mogućnost paljenja bez korištenja ključa ili daljinsko otključavanje automobila. Argument da se takvim značajkama oduzima od onog jednostavnog karaktera koji ovakve klasične automobile čini poželjnima na prvom mjestu stoji, ali postoje kupci koji žele najbolje od oba svijeta, a David Brown Automotive tu je da takve želje pretvori u stvarnost. Naravno, posebne dodatne želje svakog kupca itekako se uzimaju u obzir kao što je to uvijek slučaj kod ovakvih ograničenih serija, a ograničena je nešto što će ova serija definitivno biti. Za izradu pojedinog automobila potrebno je i do 1000 radnih sati, pa je za očekivati da će ekskluzivan Mini imati cijenu u skladu s time.

Mini Remastered by David Brown Automotive
Mini Remastered by David Brown Automotive
foto: David Brown Automotive

Novi-stari Mini ima potpuno nove vanjske panele, dok je podvozje ojačano kako bi se poboljšala krutost automobila. Originalan motor obujma 1275 kubičnih centimetara kompletno se izrađuje iznova, a iako nije poznata informacija o tome što je točno zamijenjeno, tvrtka obećava za pedeset posto veću snagu, što bi značilo da ovakav Mini raspolaže s okvirno 100 KS. Određenih, ponovno nepoznatih, modifikacija nisu lišeni niti 4-stupanjski ručni mjenjač, ovjes i kočnice. Automobil je opremljen i kvalitetnijom zvučnom izolacijom, a buka i vibracije na kakve su navikli putnici u starom Miniju ovdje bi ipak trebali biti svedeni na neku normalniju mjeru.