Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Lexus ima novog konja za GT3 utrke

Ne tako davno pisali smo o novostima koje sprema Lexus, a sve kako bi pokorio tržište starog kontinenta. Uz već spomenute novotarije, Lexus ima još jednog konja za utrku koji izgleda i više nego fantastično!

Lexus RC F GT3

RC F GT3 postaje akronim za ortodoksnog trkaća prepunog karbonskih vlakana. Iz tvrtke ističu kako je RC F GT3 njihov ponos i dika jer su dokazali kako ih se može svrstati u sam vrh proizvođača automobila, a posebice u Japanu. Naime, predstavljanjem dotičnog modela, Lexus postaje jedna od rijetkih tvrtki u Japanu koja je uspjela izraditi jurilicu koja zadovoljava stroge GT3 kriterije, a koje postavlja FIA kao krovna organizacija i regulator ovog natjecanja.

Izgleda fantastično

RC F GT3 je ujedno i zadnji model iz F serije Lexusa koji je nastao modificiranjem i bildanjem već dokazanog RC F. Inače prvi model iz F serije predstavljen je 2007. godine od kada se, prema riječima odgovornih iz tvrtke, konstanto radi na poboljšanjima i unaprjeđeniju svih modela koji se nalaze u sklopu spomenute serije.

Lexus je već prije najavio i predstavio svoj plan u kojem želi biti jedan od „dobavljača“ trkaćih automobila za različita natjecanja. Zbog toga je u RC F GT3 smjestio jedan od svojih najsnažnijih motora, 5.4 litreni V8, koji razvija 540 konjskih snaga ali Lexus naglašava kako je to samo nazivna snaga te kako se iz istog može izvući mnogo više.

Bilo kuda karbonska vlakna svuda

Što se tiče ostatka performansi, spomenuti motor je uparen sa šestbrzinskim sekvencijalnim mjenjačem, ima različite aerodinamičke dodatke koji ga čine oku ugodnim, posebno razvijen kočioni sustav i masu od 1.300 kg što je 495 kilograma manje u odnosu na serijsku verziju RC F. Razlog ovolikom smanjenju mase su naravno karbonska vlakna koja su ugrađena gdje god se to može. Počevši od krova, poklopca motora, dijelova vrata, prednjih i zadnjih odbojnika, stražnjeg krila, dijelova usisa zraka pa sve do interijera i dijelova motora. Sve je puno karbonskih vlakana!

Za kraj, informacije radi, RC F GT3 će sudjelovati na GT3 utrkama u koje će se održavati u SADu u sklopu IMSA WeatherTech SportsCar prvenstva dok će u Japanu sudjelovati u klasi Super GT kao član LM corsa tima.