Piše 12.07.2017

Goodwood je ponovno ugostio brojne legende

Dolaskom ljetnih mjeseci  festivali i događanja koji slave brzinu i oktane niču kao gljive poslije kiše. Jedan od takvih festivala s dugogodišnjom tradicijom je i legendarni Goodwood  festival brzine koji i ove godine sa sobom donosi hrpu adrenalina, brzine i još koječega

Goodwood je prepun klasika

Tradicija održavanja ovog  festivala započela je relativno davne 1993. godine. Od tada pa do danas, Goodwood se pretvorio u omiljeno okupljalište svih entuzijasta, profesionalaca i onih koji će to tek postati. U vremenu kad se održava gledatelji imaju prilike vidjeti pregršt klasika, proslavljenih jurilica i prekaljenih vozača koji, ako posjetitelji imaju sreće, će rame uz rame s njima promatrati legendarne modele koji jure cestom.

Slična atmosfera je bila i ove godine s tom razlikom da su posjetitelji imali prilike vidjeti neke od proslavljenih super-automobila na poznatom usponu. Naravno, tu su i neizostavni F1 bolidi koji su u prošlosti palili i žarili oktanskim cirkusom.

U sklopu festivala održavaju se brojna natjecanja. Počevši od već spomenute utrke penjanja u kojoj natjecatelji moraju u što kraćem vremenu savladati uspon od 4.9%, reli utrka koje postaju sve popularnije i atraktivnije. Međutim, jedno od natjecanja koje je izazvalo velike kontroverze zbog učestalih nesreća je bila utrka tzv. „gravity“ vozila, odnosno natjecanje u spuštanju niz padinu. Osim nesreća, u ovom natjecanju bili su problematični i troškovi zbog kojih se na kraju krajeva i odustalo od daljnjeg održavanja.

Ono što je gledateljima posebno atraktivno središnja je izložba na kojoj se mogu vidjeti neki od specijalnih verzija modela različitih proizvođača. Međutim, ove godine je po prvi puta umjesto konstruktora predstavljena karijera jednog od najdugovječnijih ljudi auto-sporta, Bernia Ecclestone. Uz još uvijek živahnog Ecclestona, središnja izložba ugostila je i legendarni Lotus 72, Ferrari F2001, Mercedes F1 W07, Brabham BT49 te Connaught Type B. S druge strane, pobjednik ovogodišnjeg natjecanja u usponu je Justin Law u Jaguar XJR-12 D s vremenom 0:46:13 što je za dvije sekunde sporije od legende relija Sébastien Loeba koji je 2014. godine uspon savladao za 0:44:60.

Kako bi vam dočarali dio atmosfere donosimo galeriju fotografija legendi koje su zasjale svojim starim sjajem.