Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Dodge Durango u punom sjaju

U moru raznoraznih SUVova, crossovera i varijacija na temu istih, svaki proizvođač pokušava napraviti svoj model posebnim. Međutim, nakon predstavljanja ovog modela, letvica će se podići više

Dodge predstavlja novu generaciju svog SUVa

Jedan od poznatih proizvođača automobila preko velike bare čija se vozila prodaju u gotovo 60 zemalja svijeta planira proizvesti SUV koji ima performanse ortodoksnih sportaša, Durango SRT. Iako je Durango planiran tek za iduću godinu, najava o SUV modelu koji do stotke ubrzava za 4.4 sekunde plijeni pažnju mnogih. Za ovakvo ubrzanje zaslužan je V8 pogonski agregat zapremnine 6.4 litre koji razvija 475 konjskih snaga. Za usporedbu ubrzanja, BMWu X5 do stotke treba 5.8 sekundi, VW Touaregu 7.8 sekundi, a Land Rover Sport verziji 7.6 sekundi. Shvaćate o čemu pričamo?

Razvija zavidne performanse

Motor je uparen s osmerobrzinskim automatskim, ZF mjenjačem, a posebna pažnja posvećena je razvoju karoserije. Razvijen je novi sustav izolacije od buke, ugrađen je novi nešto tvrđi ovjes, novi stabilizatori i još nekoliko sitnica. Sve to omogućuje vozaču izbor između čak osam različitih načina programa vožnje, Street, Sport, Track, Snow, Tow, Valet, Eco i neka vrsta personaliziranog programa. Kako bi obuzdali silnu konjicu, inženjeri su kočioni sustav oplemenili prednjim kočionim diskovima sa šest cilindara, odnosno zadnjim s četiri cilindra.

Interijer

Interijer je, jednako kao i ostatak Duranga, pravo remek djelo. Za razliku od nekih razvikanijih konkurenata, Durango nudi verziju i sa šest sjedala čime je iskorištenost prostora znatno poboljšana. Osim toga, Dodge nudi mogućnost ugradnje središnje konzole za putnike čime se broj sjedećih mjesta smanjuje na 5 ali se udobnost znatno povećava. Interijer je ukrašen već nezaobilaznim karbonskim vlaknima koje dodatno podižu sportski izgled ali i eleganciju. Ploča s instrumentima ima TFT ekran na kojem se ispisuju informacije o performansama i različite druge obavijesti. Središnjom konzolom dominira ekran osjetljiv na dodir veličine 8.4 inča kojim se ujedno upravlja multimedijskim sustavom.  Naravno, ne treba naglašavati klimu, brojne pretince itd.