Piše 06.08.2017

Zapaljenje automobila, i kako pravilno postupiti u takvoj situaciji!

Motori modificirani u garaži lokalnog mehaničara i vozači željni dokazivanja definitivno nikako ne idu zajedno. Dokaz tome je i video koji kruži bespućima interneta, a koji prikazuje požar zbog kojeg su mogle nastati i fatalne posljedice.

Što kad se dogodi ono najgore?

Ako postoji ijedna zemlja prepuna razno raznih bizarnih događaja koji su zabilježeni kamerom onda je to definitivno Rusija. Baš se jedan takav video nedavno pojavio i postao pravi hit. Doduše čitava priča mogla je završiti kobno za vozača i sve okupljene ali na svu sreću cijeli događaj je završio i više nego sretno. Ovaj događaj nas je natjerao da si postavimo pitanje što sve može poći po zlu i zbog čega se automobil može zapaliti? Za početak priče donosimo video nesretnog BMW-a i reakcije njegovog vozača za koju se može reći da je i više nego nesmotrena.

Kad je u pitanju požar na automobilu postoji zaista poduži popis razloga zbog kojih isti može nastati. Koliko se ovom problemu ozbiljno pristupa govori i činjenica da postoji niz stručnih radova objavljenih na ovu temu. Jedan od najčešćih i najopasnijih situacija koje mogu rezultirati požarom, odnosno samozapaljenjem vozila je istjecanje goriva. Uobičajena praksa proizvođača nešto starijih modela automobila bila je postavljanje pumpe za gorivo u motorni prostor što se pokazalo kao vrlo problematično i opasno. Inženjeri su bili svjesni ovog problema i pumpu su nakon toga smjestili na spremnik goriva. Međutim, to nije u potpunosti riješilo problem mogućeg nastanka požara zbog činjenice da se može dogoditi kvar na cjevovodu, odnosno sustavu za ubrizgavanje što može rezultirati curenjem goriva po vrelom motoru, odnosno ispušnom sustavu. Sve to će nesumnjivo rezultirati požarom.

Vatreni M5 u punom smislu te riječi

Već je i vrapcima na grani jasno kako su električne instalacije jedna od najproblematičnijih komponenti koje mogu rezultirati zapaljenjem. Problem je tim veći ako automobil ima hrpu potrošača električne energije koji su, više manje, aljkavo instalirani, a što je čest slučaj kod loše izvedenih tuning projekata. Problem nisu samo instalirani potrošači već i brojne druge komponente poput različitih senzora itd. koji mogu prouzročiti probleme. Međutim, jedna od najproblematičnijih komponenti električnih instalacija je definitivno akumulator koji izaziva gotovo 30% požara vezanih uz električne instalacije.

Važno je brzo reagirati

Čest slučaj je, a odličan primjer je video s početka priče, zapaljenje automobila u vožnji, odnosno stajanju. Mehanička oštećenja u predjelu motora mogu rezultirati curenjem fluida (op.a misli se na sve zapaljive tekućine u motornom prostoru)  što može stvoriti zapaljivu mješavinu koja u kontaktu s vrelim komponentama motora može dovesti do zapaljenja. No, curenje fluida je samo jedan od uzroka zapaljenja u vožnji. Visoko opterećene komponente poput kočnica mogu se, kad su izložene velikim naporima, samozapaliti što u kombinaciji s eventualnim curenjem fluida dovodi do većeg požara. Ne treba posebno naglašavati električne instalacije kod kojih, primjerice, kratki spoj može rezultirati zapaljenjem.

Postavlja se pitanje što učiniti ako se automobil zapali? Vožnja zapaljenim automobilom se nikako ne preporučuje, a tehnika gašenja koju je upotrijebio vozač u videu se može okarakterizirati kao suluda. Naime, prva greška koju je dotični uradio je nastavak vožnje tj. jurnjave što je, ako je došlo do zapaljenja sustava za dovod goriva, moglo biti fatalno.

Druga greška je otvaranje poklopca motora. Otvaranjem poklopca motora vatra dobiva prijeko joj potreban kisik što je moglo rezultirati širenjem požara pa čak i stradavanjem. Ono što stručnjaci preporučuju je gašenje požara kroz otvor za rashladni sustav ili eventualno blago podignut poklopac motora. Naravno, ne treba naglašavati kako je za gašenje nužan ispravan vatrogasni aparat.

Kad smo već kod vatrogasnog aparata valja spomenuti kako je pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama u članku tri definirano koja sve vozila moraju imati vatrogasni aparat. Pravilnik možete pronaći ovdje.

Noćna mora svakog vozača