Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Volkswagen stao na kraj zloupotrebi otkupa iz afere Dieselgate!

S namjerom da zaustavi sve pametnjakoviće koji su se pokazali nekorektnima kada je na njih došao red da uz novčanu naknadu vrate automobil Volkswagenu, njemački je div izdao pravilnik o otkupu koji je ovoga puta daleko jasnije napisan nego u prvoj rundi.

Čini li se i vama da ovdje nešto nedostaje?
Čini li se i vama da ovdje nešto nedostaje?

Podsjetimo na to da se Volkswagen na program otkupa automobila zahvaćenih aferom Dieselgate, a radi se o značajnoj količini vozila proizvedenih od 2009. do 2015. godine (samo u SAD-u ta brojka okvirno iznosi 500.000 primjeraka), odlučio kao na jedan od pokušaja da se iskupi prevarenim kupcima. Bez ikakve sumnje u njihovu etičnost i moralnost, Volkswagen je najavio da će automobile prihvatiti bez ijednog postavljenog pitanja, što je oblikovano u službenu izjavu glasilo otprilike ovako: „Dovoljno je da automobil bude u ‘operativnom’ stanju.” U prijevodu, dovoljno je da je automobil sposoban kretati se uz snagu vlastitog motora. Određeni pojedinci u takvom su labavom pravilniku odmah uočili priliku za dodatnu zaradu, te su počeli vraćati automobile bez kompletne opreme, što je s vremenom poprimilo malo bizarnu notu i pred Volkswagenovim su se vratima uskoro počeli pojavljivati potpuno ogoljeni automobili. Istini za volju, u operativnom stanju.

Određeni pojedinci potpuno su ogolili svoje automobile
Određeni pojedinci potpuno su ogolili svoje automobile

Jasno, Volkswagen nije bio osobito sretan s novonastalom situacijom i uhvaćen pomalo nespreman, okrenuo se pravdanjima da takvo nešto nije u duhu otkupa i da vlasnici moraju s time prestati. No, kako bi izbjegao sudske procese do daljnjega, bio je primoran stvari staviti crno na bijelo. Stoga, s početkom otkupa modela opremljenih 3,0-litrenim V6 TDI motorima, iz tvrtke je stigao pravilnik koji je ovoga puta malo detaljnije objasnio spornu riječ.

„Ma ne, takav je bio kada sam ga kupio, stvarno!”
„Ma ne, takav je bio kada sam ga kupio, stvarno!”

U njemu stoji da „operativan” znači da se vozilo može kretati uz snagu vlastitog 3,0-litrenog TDI motora i da se nalazi u razumno dobrom stanju koje prati zakonske propise i koje se na siguran način može kretati javnim prometnicama, čak i ako ima neki mehanički kvar koji se može popraviti, uz zdravorazumsko shvaćanje toga što znači prihvatljivo stanje za vožnju. No, stvari potom postaju još nešto preciznije: „Vozila iz kojih je namjerno fizički uklonjena bilo koja originalna oprema ili dio koji je bio postavljen u trenutku procjene otkupne vrijednosti, što uključuje između ostaloga svjetla, naplatke, navigacijski sustav i radio-uređaj, ili su oštećena, vandalizirana ili nepovratno izmijenjena bez opravdanog razloga na način koji umanjuje procijenjenu vrijednost vozila neće se kvalificirati za otkup.” Prema tome, Volkswagenu je očito dosadilo natezanje s nepoštenim vlasnicima i nimalo mu se ne sviđa činjenica da neki vraćaju automobile u stanju drastično različitom od onog u kojem su bili kada su napustili tvornicu. Pošteno.

Volkswagen je konačno stao na kraj ovakvim scenama ispred svojih vrata
Volkswagen je konačno stao na kraj ovakvim scenama ispred svojih vrata