Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

VIDEO: Ford želi ušutkati vašu punicu

Slušalice s funkcijom blokade buke više nisu neka novost, ali tehnologija koja čini njihovu okosnicu tek treba u većoj mjeri prodrijeti u naše živote. Potencijal je tu i kada govorimo o automobilskoj industriji, a mogućnost da se u vožnji reducira buka koju ne želimo čuti i istovremeno pojača ona koju želimo zvuči privlačno, osobito u nekim specifičnim situacijama.

Ford tvrdi da postoje sofisticiraniji načini od ljepljive trake
Ford tvrdi da postoje sofisticiraniji načini od ljepljive trake
foto: Ford

Ford to razumije i stoga je takvu tehnologiju, čiji je princip rada zapravo vrlo jednostavan i logičan, prezentirao u nekim svojim modelima. Naime, u samoj kabini iznad sjedala smješteni su mikrofoni čija je zadaća uloviti svu buku koja je samo to, buka, a ovdje se ponajviše misli na niskofrekventne valove koji nastaju kao posljedica kotrljanja guma po podlozi, strujanja zraka oko automobila ili pak rada motora kada se vozimo primjerice po autocesti. Nakon što mikrofon obavi svoj posao, u kabinu se putem zvučnika emitiraju invertirani zvučni valovi kojima se neželjena pozadinska buka uništava, a putnicima pruža ugodnija vožnja. Naravno, ona buka koju potencijalno želimo, što su možda visoki okretaji motora pri, kako to volimo reći, produhovljenoj vožnji, može se pojačati.

U Fordu, međutim, ne žele stati na tome, već u tehnologiji vide potencijal za nešto više. Smatraju da bi već za nekoliko godina mogli imati spreman sustav koji mogućnosti blokiranja buke podižu za jednu razinu, pritom spominjući takozvane osobne audio zone. To bi u praksi značilo da svaki putnik u kabini obitava unutar svoje zone komfora i uz veću dozu privatnosti može obavljati telefonske pozive, slušati glazbu, gledati televiziju i slično, bez da ometa druge putnike u njihovim važnim obvezama, uz eliminaciju potrebe za korištenjem slušalica. Također, tehnologija bi omogućila da putnici međusobno imaju svoje privatne razgovore, birajući kojeg putnika žele “ušutkati”, a kojeg slušati. Ford napominje da bi se tehnologija mogla koristiti i u našim domovima, kada bi se mikrofoni i zvučnici postavili na precizno određena mjesta.

Prednosti osobnih audio zona u božićno vrijeme postaju očite
Prednosti osobnih audio zona u božićno vrijeme postaju očite
foto: Ford