Piše 31.08.2017

Pronađe li vam policija ovaj uređaj u automobilu, čeka vas kazna od 2.000 kuna

Ako vas policija uhvati da u automobilu posjedujete specijalizirani uređaj za tu namjenu (radar detektor), morat ćete ga ukloniti, te vam slijedi kazna u iznosu od 2000 kuna. No ako vaša navigacija ili mobitel imaju mogućnost da odrade “identičnu stvar” – onda nikom ništa, jer to je OK…!?

Za fiksne radare postoji niz varijanti koje će vas upozoriti na njih, no u slučaju mobilnih situacija je na žalost drugačija...
Za fiksne radare postoji niz varijanti koje će vas upozoriti na njih, no u slučaju mobilnih situacija je na žalost drugačija…

Evo o čemu se radi… Po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (članak 283.) u Hrvatskoj je zabranjeno u vozilu koristiti i u njega ugrađivati naprave koje služe ometanju ili otkrivanju uređaja kojima policajci mjere brzinu vožnje. No što to znači u praksi…

Ako vas policajac zaustavi jer je primijetio da koristite neki anti-radar uređaj (jammer), nagrabusili ste ga za 2000 kuna, jer takvi uređaji služe kao što im i samo ime kaže za ometanje rada policijskog radara. Po istom zakonu, ne smije koristiti uređaj koji ne ometa radar, već ga samo detektira (radar detektor) i upozorava vozača kako se u blizini nalazi radarska kontrola (tako da ćete za posjedovanje istog također ostati lakši za 2000 kuna ako vas ulove da ga koristite).

Jedna od poznatijih mobilnih aplikacija koja u sebi ima opciju dojavljivanja policijskih radara.
Jedna od mobilnih aplikacija koja u sebi ima opciju dojavljivanja policijskih radara (može poslužiti kao “zamjena” za radar detektor).

No što ukoliko posjedujemo navigaciju koja već sama po sebi ima ugrađenu opciju za “detektiranje” radarskih kontrola, ili ako smo instalirali neku od aplikacija za pametni telefon za tu namjenu? Iz Ministarstva unutarnjih poslova očitovali na upit novinara iz Večernjeg Lista, te dali odgovor: “Navigacijski uređaji s funkcijom obavještavanja vozača o policijskim kontrolama ne predstavljaju kršenje navedenog članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama.”

Prolazi li sad onda ovo ili ne...?
Prolazi li sad onda ovo ili ne…?

Neki od vas će odmah pomisliti, evo još jedne u nizu nelogičnosti u našem prelijepom zakonu! No možda to i nije baš tako, jer postoji mala, ali itekako bitna razlika. Naime da bi detektor radara funkcionirao isti mora skenirati radar kako bi ga otkrio (radi u realnom vremenu). Dok navigacije i aplikacije na pametnim telefonima ne rade takvo skeniranje nego se referiraju na bazu već poznatih fiksnih lokacija radara, i onih mobilnih ukoliko su ih ostali korisnici prijavili (što je u praksi na žalost vrlo rijetko). Tako da vam isti neće ni biti previše od pomoći ako naletite na mobilnu radarsku kontrolu s prevelikom brzinom, ali bar će vam pomoći da na vrijeme usporite u svim ostalim situacijama, što je super za budžet.

Ono što nas sada zanima (a vjerojatno i sve vas), je: Koje sve aplikacije koristite za radarsku detekciju (Waze, Speed Camera RadarRadarbot, TomTom Speed CamerasRadar Beep itd.), bilo da su one namijenjene samo za to, ili da su dodatna opcija neke od navigacija. Slobodno dajte svoju recenziju, preporuku ili samo ostavite svoj komentar na našoj Facebook fan stranici na ovom linku.

Budite kolegijalni i podijelite informacije s ostalima. Danas možda vi spasite nekoga, a možda već sutra netko i vas tako spasi od kazne.
Budite kolegijalni i podijelite informacije s ostalima. Danas možda vi spasite nekoga, a možda već sutra netko i vas tako spasi od kazne.