Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Koliko smo ljubazni u prometu?

U srijedu, 31. svibnja 2017.godine, a povodom Dana Grada Zagreba, dvadeset i prvu godinu za redom održana je preventivna akcija “Dan ljubaznosti u prometu“.

Ljubaznost u prometu
Ljubaznost u prometu

Organizirali su je Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke, Turistička zajednica Grada Zagreba, AK Siget i Škola za cestovni promet. Učenici Škole za cestovni promet na 20 pješačkih prijelaza u centru Zagreba evidentirali su poštuju li vozači prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Od ukupno 13.681 evidentiranog vozača 58,81 posto (8.046 vozač) propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2016. godine (66,43 posto), smanjenje broja savjesnih vozača za 9,62 posto.

Vozači su najviše propuštali pješake, odnosno postupali u skladu s važećim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, na sljedećim raskrižjima:
– 81,82 % na Petrovoj kod Domjanićeve,
– 81,67 % na Kneza Lj. Posavskog kod Fabkovićeve i
– 78,74 % na Trgu žrtava fašizma kod Kneza Mislava,

a najmanje:
– 26,67 % na Palmotićevoj kod Šenoine,
– 30,85 % na Kneza Zvonimira kod Stančićeve i
– 37,20 % na Ilici kod Mesničke.

Krajnji cilj akcije je u Zagrebu osjećati se sigurnije i ugodnije, dok rezultati više nego zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.

Čestitamo svim savjesnim vozačima
Čestitamo svim savjesnim vozačima

Iz skupine savjesnih vozača prema registracijskim oznakama nasumice ćemo izvući 10 vozača.
Njima će se u utorak 13. lipnja 2017. u 12 satina prigodnoj svečanosti u prostoru AK Siget uručiti pismene pohvale te prigodne nagrade Turističke zajednice grada Zagreba i AK Siget.

A za kraj vas još samo molimo da izjasnite svoje subjektivno viđenje situacije u prometu, i odgovorite na ovo pitanje: