Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Fast & Furious komplet kao komedija u kutiji

Znači, ovo je stvarno smiješno…

Kolekcija filmova Fast and Furious
Kolekcija filmova Fast and Furious

Fast & Furious franšiza od nedavno je dobila svoj novi (odnosno osmi) nastavak. To u prijevodu znači da su negativci iz prošlih nastavaka uspješno prešli u pozitivce, te da se na srebrnom platnu odigravaju nenormalne akcijske scene kakvima ni James Bond ni Chuck Norris nisu dorasli (i to zajedno).
…a kad se samo sjetimo da su još prije petnaestak godina Dom Torretto i njegova ekipa „tjuniranih“ obješenjaka krali kaziće i DeVeDe plejere iz kamiona, vrijedi zaključiti kako je ekipa stvarno daleko stigla.

Neki novi klinci iz 2001. godine.
Neki novi klinci iz 2001. godine.

Najnoviji nastavak franšize nema smisla niti komentirati, a kamoli opisivati cijenjenom čitateljstvu, jer je sam film jedna velika uvreda za inteligenciju – čak i ukoliko niste auto-entuzijast. No zato je tu hrpetina eksplozija, testosterona, adrenalina, mišića Vina Diesela i Dwaynea Johnsona, te naglasak Jasona Stathama. I ne, naravno da nisam zaboravio na prelijepu Charlize Theron, no ona vrijedi dobiti svoju rečenicu, pa eto…
Uglavnom, „redefiniranje akcije na filmu“ definitivno je uspjelo ekipi iza ovog (osnog) nastavka franšize i doista ne znam kako će u preostala (i planirana) dva nastavka Vin Diesel i ekipa fascinirati svoje gledatelje.
Tko zna…s obzirom na to da se Transformeri počinju boriti s vitezovima okruglog stola, možda se i „festendfjurijus“ ekipa totalno skrene s kursa iz 2002. godine i krene „tjunirati“ terenska vozila koja inače imaju zadaću tražiti vodu na Marsu i snimati krajolike te crvene planete. U Hollywoodu se takve stvari nikad ne znaju, pa ni takav razvoj situacije nikoga ne bi trebao previše čuditi.

No vratimo se u realnost…

Puuuno filmova...
Puuuno filmova…

Prije nekoliko dana se u medijima posvećenim filmu i pratećoj umjetnosti pojavila informacija oko izlaska najnovijeg Blu-Ray i Digital HD Box-seta dosadašnjih nastavaka iz franšize Fast & Furious.
Kolekcionarima i zaljubljenicima u ovaj serijal filmova to će zasigurno biti drago, te je za pretpostaviti kako će primjerci ovog seta filmova doživjeti jako dobru prodaju na tržištu.
Uostalom, kako i ne bi, kada se radi o najčišćoj slici, najboljem zvuku, dodatnim scenama i hrpetini ekstra-materijala koji se u sklopu ovog paketa medija nalaze?!
No kada sam iz čiste znatiželje krenuo istraživati detalje oko specifikacija samih filmova i cijene ovog Box-seta, moram priznati da sam skoro pao sa stolice od smijeha.
A evo i zašto…

Pogled izbliza otkriva razlog za smijeh.
Pogled izbliza otkriva razlog za smijeh.

S obzirom na svu silu opakih pila koje su se pojavljivale u sklopu franšize tijekom posljednjih petnaestak godina, bilo je za pretpostaviti kako će naslovna stranica pakiranja donijeti neki ludi dizajn. Uostalom, nakon sve sile raznoraznih Supri, Skylinea, Civica, Chargera i inih drugih više ili manje sponzoriranih automobila unutar filmova iz serijala, čovjek bi očekivao da se na naslovnici pojavi još neki vizualno savršen automobil u kombinaciji s nekom od faca u koje sve ove godine blejimo iz nastavka u nastavak.
Ali ne…
Netko je za naslovnicu odabrao ni manje, ni više, nego instrument-ploču s kojom se između 2009. i 2013. godine na tržištu pojavio Suzuki Grand Vitara.
Ne vjerujete? Samo pogledajte obje slike i usporedite, pa ćete povjerovati.

Vidite li zašto se smijem(o) do suza?
Vidite li zašto se smijem(o) do suza?
foto: Suzuki

Dakle, nije riječ o nekom naturpijanom primjerku Mustanga ili Nissanovog „Godzille“ koji bi presvučen preko kutije ovog Box-seta plašio malu djecu s polica dućana, već o najjednostavnijem urbanom CrossOveru kakvi su već dosadni i Bogu i vragu.
To naravno nema veze sa samom Grand Vitarom, jer kao automobil, ovaj Suzuki itekako ima svoju formu i funkciju, ali da mu je baš mjesto na naslovnici najbržeg serijala filmova svih vremena…hm…baš i nije.
Iskreno mi nije jasno kakvom je to nezainteresiranom dizajneru ovo pakiranje došlo u ruke, jer vjerujem da bi svatko od nas, pa čak i ljudi krajnje nezainteresirani prema svijetu automobila i filmova koji su im (dijelom) posvećeni, ovaj Box-set asocirali sa snagom, luksuzom ili barem nekim futurističkim interijerom. No ovom dizajneru ništa od toga nije bilo na pameti, pa je konačno rješenje ispalo toliko jadno, da ne znam bih li se smijao ili plakao.
I da stvar bude bolja, to ne govorim kao dizajner, niti kao auto-entuzijast, već kao netko tko je svojevremeno uživao u svemu onome što je „festendfjurijus“ ekipa iz nastavka u nastavak donosila na srebrni ekran.

Koliko klipova imaju ove kočione čeljusti?
Koliko klipova imaju ove kočione čeljusti?

Uglavnom, usprkos jurećim automobilima bez pogonskog sklopa (Impreza iz četvrtog nastavka), i onima bez kočionog sustava (prvi dio i „Race Wars“ scena prije nego je Jessie popušio tatinu Jettu), te svim ostalim smiješnim i nepotrebnim stvarima i situacijama koje smo tijekom posljednjih petnaestak godina već navikli gledati, Fast & Furious Box-set nije zaslužio ovakvu blamažu.
To je s jedne strane činjenično stanje, dok s one druge ipak predstavlja nešto što će uz kavu nasmijati mnoge kojima je ovaj serijal filmova usprkos svojoj trivijalnosti i teatralnosti jednostavno zakon.
Pa eto…reklo bi se „barem nešto“, ali svejedno bi ekipa iz Universala trebala još jednom razmisliti o redizajnu kutije.
Slažete li se?

Do idućeg sudara...
Do idućeg sudara…