Piše 10.07.2017

3xLada postaje auto “Fidget Spinner” – anti-stres igračka za odrasle

Ako već ništa drugo, a onda ova ideja jednostavno tjera na smijeh, što je zapravo u sklopu današnjeg na momente i pretjerano ozbiljnog svijeta automobila itekako poželjno.
Uglavnom, Internet bi rekao “In Soviet Russia…”.

Umjetnost na djelu, zar ne?!
Umjetnost na djelu, zar ne?!
foto: Automobili.hr

Svi mi živimo u trendy-svijetu. Priznali to sebi ili ne, svi smo manje-više podložni trendovima i to zapravo i nije neki problem. Dapače, neki od nas tome ne pridaju skoro nikakav značaj, već jednostavno idu kamo ih rijeka života odnosi, bez da se osvrću u krivom smjeru.
Uglavnom, nakon Pokémona i sličnih idiotarija, na red je stigao i tzv. „Fidget Spinner“.

Kul, crni Fidget Spinner.
Kul, crni Fidget Spinner.

Za one koji ne znaju o čemu se radi, eto samo kratkog objašnjenja: Fidget Spinner je u pravilu igračka koja se sastoji od ležaja u sredini i tri probušena kraja. Izrađen je od plastike ili metala, te je dizajniran da se vrti oko svoje osi bez puno truda.
Iako je popularnost ove igračke trenutno na vrhuncu i na ulici ćete često vidjeti klince kako se ove igračke vrte po rukama, ideja je krenula još od 1993. godine, kada je Fidget Spinner osmišljen za pomoć u liječenju autizma i otklanjanje stresa.
To naravno nikada nije znanstveno potvrđeno, ali s druge strane nije ni odbijeno, pa recimo da cijela ideja ima nekog smisla.
Uglavnom, bilo kako bilo, Fidget Spinneri se danas prodaju u ogromnim količinama i postali su pravi viralni hit koji je na brzinu zarazio manje-više cijeli svijet.

No kakve sad ti mini-ručni vrtuljci imaju s automobilima?
Pa ukratko, da bi se na to pitanje odgovorilo, dovoljno je pogledati što je smislila ekipa u Rusiji.

Slika sve govori, zar ne?!
Slika sve govori, zar ne?!

Naime, internetski meme „In Soviet Russia“ oduvijek je zabavan i smiješan. Kroz tu popularnu vrstu slikovno-tekstualne zezancije ispada kako Rusi sve rade naopačke i u tome je bit cijele priče. To naravno ne znači nužno i istinitost memea, ali su svejedno fora.

Uglavnom, ova bi se ideja mlade ekipe iz Rusije pod zajedničkim imenom „Garage 54“ također mogla izraziti kroz meme: „In Soviet Russia, the Fidget Spinner spins you“.

Finalni "uradak" izgleda ovako...
Finalni “uradak” izgleda ovako…

U centru ove ideje su dakle maštoviti ljudi s određenom količinom znanja vezanog uz mehaniku i varenje. Kao tri „osovine“ potrebne za izgradnju Fidget Spinnera od automobila iskorišteni su prednji dijelovi Lada Samara, a sam video-uradak usprkos nepostojećem prijevodu s Ruskog na bilo koji drugi jezik nekako nadilazi jezične barijere i ispada smiješnim sam po sebi.
Vidite li u kojem smjeru ide ova priča?

Ovako je sve počelo...
…a ovako je sve počelo…

Kako ne bih kvario ono malo „scenarija“ koji u sklopu ovog video-uratka postoji, recimo samo da se ekipa namučila oko varenja tri automobila (odnosno njihovih prednjih dijelova) u jednu glomaznu i vrlo pokretnu igračku koja umjesto na rukama svoju vrtnju pokušava napraviti u rukama i na parkingu.
Problem je jedino u tome što se jedna od ovih međusobno zavarenih Lada konstantno gasila, pa je to uvelike kompliciralo vrtnju ovog „projekta“, ali s obzirom na samu ideju koja je već u bazi smiješna, ovaj se video-uradak itekako isplati pogledati.
A ako ste kojim slučajem nestrpljivi ili vam Ruski jezik jednostavno nije po mjeri, preskočite na nekih 7 minuta i 20 sekundi, kada ovaj Samara-Fidget-Spinner projekt konačno počinje funkcionirati kako je inicijalno zamišljeno.

Eto…toliko o tome što se tiče teksta. Vrijeme je za smijuljenje uz ovaj poprilično spaljeni video-uradak, pa uživajte.
Ugodan dan vam želim.