Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

VIDEO: Le Mans i McQueen oživljeni u stripu

Jedan od najpoznatijih filmova o utrkivanju, Le Mans iz 1971. godine, s velikim Steveom McQueenom u naslovnoj ulozi, ponovno oživljava. Srećom, nije riječ o nekom novom kino remakeu.

Možda se mnogi ne bi složili, ali vjerujemo da postoji posebno mjesto u paklu za hollywoodsku praksu beskrajnog recikliranja posve dobrih filmova koji stoje zanemareni i vjerojatno većinski nepogledani zbog njihove mlađe reciklirane braće. No, prosipanje žuči o nakaradnim običajima u sedmoj umjetnosti nisu tema. Tema je ovaj put deveta umjetnost, i to u onom najpozitivnijem smislu, kada je vezana uz automobile. Prozirni smo, da.

prije nekoliko godina je vladala pomama za kupnjom trkaćeg odijela iz filma

Mora se priznati da nema puno prilika u kojima čujemo da nakon nekog kultnog filma izroni strip na njegovu temu. Puno je češće obrnuti slučaj. Ovdje je riječ o tako jednom naopakom procesu kojeg potpuno pozdravljamo. Obratite pozornost na slike u tijeku članka pa ćete ga pozdravljati i vi, to vam jamčimo. Ovo nije samo sretan događaj za okorjele stripofile, filmofile, nego i za ljubitelje autosporta. Ima li većeg veselja od objedinjavanja radnje kultnog filma, lika tumačenoga od strane filmske legende i najstarije automobilističke utrke izdržljivosti, i to sve na papiru s tako atraktivnim crtežom? Slažemo se da nema.

Priča filma slijedi vozača Porschea na legendarnoj utrci Le Mans i kojemu je glavni rival Nijemac u Ferrariju, a glavni junak je pod dodatnim pritiskom zbog  neugodnih mrlja iz prošlosti na koje ga stalno podsjeća udovica poginulog prijatelja. Sve su to prizori koji su oživjeli u ovom stripu jarkih i lijepih boja, a koji je zamišljen kao posveta McQueenu.

Što Le Mans znači za svijet autosporta nećemo posebno isticati, jer je samopodrazumijevajuće, no osvrnut ćemo se na sam strip. Dakle, na ono najvažnije. Sve je rezultat trogodišnjeg rada Garbo studija u Švicarskoj. Glavni i odgovorni, Sandro Garbo, o svemu priča sretno i zanesenjački. Zadovoljan je rezultatom kad se osvrne na sve i smatra da strip posjeduje jednaku energiju kao film te da veći format omogućava svakome da ilustracije i priču doživi svojim tempom, diveći se svakom detalju.

Gospodin Garbo nimalo ne pretjeruje, sve se zaista doima kao odličan rad i pohvalno je što iza svega stoji velika fanovska motivacija. Dakako, Steve McQueen je funkcionirao kao glavna zvijezda filma, no možda je ipak ulogu dijelio s ponekim automobilima koji su „krali“ kadrove i simpatije svojom pojavom.

Sa svoje 64 strane i 32 eura cijene ovaj strip svakako može poslužiti kao mamac fanovima svega čega se strip dotiče, ali i kao vraški dobra ideja za dar. Osim trenutne verzije na engleskom jeziku, uslijedit će i one na francuskom, njemačkom i talijanskom. A sada se prepustite ovom odličnom YouTube videu trailera za strip. Pazite, foršpan za strip koji se temelji na filmu koji govori o autosportu iz stvarnog života. Zvuči i previše slojevito, ali svejedno izgleda odlično, čak i u ovako kratkom pregledu. Uživajte: