Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Simulatorom sudara strašili građane koji prelaze na crveno svjetlo!

„Moram li ti nacrtati?“, retoričko je pitanje koje sugerira da je naš sugovornik nesposoban razumjeti ono što bi trebao bez previše objašnjavanja. Jedna je francuska agencija pomislila isto nakon što je analizirala statistiku prema kojoj veliki broj pješaka na dnevnoj bazi riskira vlastiti život zbog puke nesmotrenosti, stoga je posegnula za drastičnim mjerama kako bi ljude uvjerila da opreza nikada nije dosta.

Je li ovo dobar način da se konačno prenese poruka javnosti?
Je li ovo dobar način da se konačno prenese poruka javnosti?

Prije nekog vremena glavni zadatak da šire slične poruke imali su televizijski spotovi koji su pokušavali na raznorazne načine upozoriti na važnost pažljivog kretanja u prometu, ali badava sve to kada televiziju obično gledamo u sigurnosti vlastitog doma podsvjesno se uvjeravajući da ne misle na nas kada nam to pričaju. Mi pazimo, jasno, to je za neke druge ljude namijenjeno. E, kada bi nas barem snimili kako šećemo ulicama i pustili nam te snimke koje bi nas vjerojatno s lakoćom razoružale argumentima i ukazale na sve moguće prometne prekršaje koje namjerno ili nenamjerno činimo prilikom kretanja javnim površinama. Ne zato da bi nam kasnije netko mogao uspostaviti račun za sva nedjela, već zato da nas se uvjeri kako uistinu nismo dovoljno oprezni.

Čini se da su u Francuskoj razmišljali na sličan način, a premda nam francuski jezik nije osobito jaka strana pa ne možemo prenijeti svaki detalj vezan uz ovu vijest, ono što nam treba biti jasno jasno nam je. Kako bi konačno ukazali pješacima na važnost poštivanja onih osnovnih pravila koja su nas još kao malu djecu naučili, a to je da crveno znači stoj i zeleno idi, Francuzi su pokrenuli jednu interaktivnu operaciju s ciljem podizanja svijesti među građanima o opasnosti koju donosi nemaran prelazak zebre dok je upaljeno crveno svjetlo.

Crveno svjetlo znači stop, tako su nas učili kad smo bili djeca
Crveno svjetlo znači stop, tako su nas učili kad smo bili djeca

Osnovu operacije čini interaktivni digitalni displej posebno dizajniran za ovu prigodu i postavljen u blizini pješačkog prijelaza, a uz to instalirani su i zvučnici, senzori i kamera. Kada god bi neki nesmotreni pješak krenuo prelaziti zebru dok za njega traje crveno svjetlo, na zvučnik bi bila puštena glasna škripa guma koja bi ga prestrašila i uzrokovala prirodnu reakciju – poskočili bi, potrčali, podigli ruke i nesvjesno se pripremali za udar automobila. Međutim, automobila nije zapravo bilo budući da se radilo o simulaciji. Istovremeno, kamera bi fotografirala njihova prestravljena lica i prikazala ih na ekranu pored ceste, gdje bi pješaci ugledali sebe uz upozorenje da idući puta budu pametniji. „Ponovno rođeni”, valjda su shvatili poruku.