Piše 25.06.2017

VIDEO: Temeljito odrađena „Kockica” sa 800 KS!

E30 generacija BMW-a serije 3 i dalje stoji kao ultimativan odgovor na sva pitanja prosječnog auto-entuzijasta sa strogim budžetom. Početne cijene dobrih primjeraka nisu velike i automobil predstavlja iznimno dobre temelje za itekako zanimljive tuning projekte.

Je li ovo jedna od najboljih „Kockica” na cesti?
Je li ovo jedna od najboljih „Kockica” na cesti?

Preuređene „Kockice” ne bismo mogli okarakterizirati kao rijetkost niti na domaćim prometnicama, a kada razmotrimo svjetsku tuning scenu uviđamo koliko različitih varijacija na temu ovog još uvijek sjajnog vozačkog automobila postoji. Mnogi od nas prepoznat će vrhunac u primjerice suptilnoj Alpininoj viziji ovog automobila poznatoj kao C1, no s druge strane suptilno neće zadovoljiti one koji od E30 traže maksimalnu demonstraciju svog potencijala. Ako se nalazite u ovoj drugoj skupini, kako vam zvuči V8 „swap” koji vozaču osigurava čak 800 KS pod desnom nogom? Imamo primjerak izrađen točno prema vašem ukusu.

Vlasnik E30 često je pomislio da projekt nikada neće biti gotov
Vlasnik E30 često je pomislio da projekt nikada neće biti gotov

Ako vam šarafljenje po automobilu u garaži predstavlja jednu od najboljih ideja kada u pitanje dođe vaše slobodno vrijeme, onda ćete bez problema razumjeti kako je Ross Bradley, inženjer baziran u Engleskoj, uspio svoj projekt temeljen na BMW-u E30 otegnuti na čak deset godina, te u određenim trenucima i sam posumnjati u to da će ikada biti gotov. To će svakako biti poznato onima koji slažu nešto svoje, a kada saznate o kakvom spoju svjetova je ovdje riječ instantno će vam postati jasno što netko ima toliko prtljati oko svojeg automobila. Naime, popis dijelova koji su sve samo ne originalno došli s ovim 316i modelom uključuje spomenuti V8 motor koji potječe od Chevroleta, kojemu je pridodan par turbopunjača s Ivecovog kamiona za dobru mjeru, prednje kočnice s Lancer Evolutiona, stražnje kočnice s BMW-a Z4, mjenjač iz treće generacije Toyote Supre, diferencijal s BMW-a M5 E28 i mnoštvo dijelova koje je ovaj inženjer izradio samostalno.

Chevroletov V8 motor na mjestu koje je originalno zauzimao 4-cilindraš
Chevroletov V8 motor na mjestu koje je originalno zauzimao 4-cilindraš

Najbolja stvar je što tako raznolik popis dijelova u konačnici čini iznimno skladnu cjelinu koja ostavlja dojam temeljito odrađenog posla. Posla koji na kraju dana rezultira s 550 KS u normalnom načinu rada, odnosno čak 800 KS pritiskom jedne tipke. Kada se te brojke stave u kontekst nevelike mase ove „Kockice” dobivamo podatak o čak 593 KS po toni, što je više nego usporedivo s omjerom snage i mase jednog supersportskog Veyrona Grand Sport Vitesse. Ross navodi podatak o 4 sekunde potrebne za uloviti stotku i maksimalnoj brzini koja bi prema njegovim kalkulacijama trebala iznositi 328 km/h.

Detalji u interijeru oduševljavaju
Detalji u interijeru oduševljavaju

Naravno, postupak prerade ovog automobila s obzirom na njegovu kompleksnost nije mogao proći bez dima, vatre i ispuštanja fluida, no upravo u tome leži čar ovakvog hobija, kaže Ross. Iako svi znamo da ovakvi projekti nikada nisu sto posto završeni i uvijek ima detalja koji se mogu unaprijediti, vlasnik je trenutno sretan s automobilom i nakon godina i godina usmjeravanja svih mogućih resursa u ovaj E30, sada preostaje samo u njemu uživati.