Piše 16.08.2017

Top 10 originalnih kotača – 1. dio

Iako sam pobornik tuninga i stylinga, što u prijevodu podrazumijeva stav da je uvijek moguće unaprijediti svoj automobil i odmaknuti ga od tvorničkog izdanja, nije baš uvijek bilo tako. Pa eto, u toj maniri eto jednog nezaobilaznog dijela koji pri samom pogledu na neki automobil istog momenta pada u oči.

Neki dezeni kotača izgledaju bolje u pokretu, dok neki očaravaju upravo dok se nalaze u stanju statike
Neki dezeni kotača izgledaju bolje u pokretu, dok neki očaravaju upravo dok se nalaze u stanju statike

Ukoliko nekome nije jasno o čemu se u sklopu naslova i uvoda radilo, spomenimo samo nekoliko činjenica koje opisuju različite pojmove kojima se opisuje ista stvar.

Dakle, one su okrugli, no u nekim određenim lošim situacijama i u sklopu nebrige i nepažnje vlasnika o automobilu postaju ovalne ili kockaste.

U kontekstu jednog automobila uvijek ih ima četiri, tj. dva para za one koji vole komplicirati stvari.

Na sebi imaju tzv. „dezen“, tj. dizajn koji ih definira, te kroz njih ide nekolicina rupa kroz koje je moguće provesti vijke ili matice, te ih njima čvrstiti na podvozje automobila.

Presijek trodjelne felge
Presijek trodjelne felge

Nadalje, mogu biti jednodijelne, dvodijelne i trodijelne. Mogu biti kovane i lijevane od nekih metala, te u smislu završne obrade mogu na automobilu nastupiti u raznoraznim varijacijama na temu završne obrade.

Također mogu biti raznoraznih dimenzija u smislu širine i veličine (tj. promjera za matematički nastrojeno čitateljstvo), zbog čega često postaju predmetom obožavanja, igranja i nemilog trošenja novaca od strane pojedinih vlasnika automobila na koje se montiraju – naravno, u kombinaciji s gumama.

Objašnjenje procesa nastanka kovane felge
Objašnjenje procesa nastanka kovane felge

Pa eto, u ovom momentu mislim da je krajnje vrijeme završiti ovaj poprilično infantilan dio teksta i jednostavno reći da neovisno o tome kako ih nazivamo, tj. radi li se o felgama, naplatcima, kotačima ili nekom sasvim dvanaestom izrazu, u smislu vizualne fascinacije od strane pojedinih automobila upravo felge (kako ih ja nazivam) imaju često presudnu ulogu.

Uglavnom, eto jednog kratkog pregleda automobila čije felge su jednostavno posebne.