Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Povlače se policijski presretači u Americi

Policijski presretači, često viđen gost na našim, ali i inozemnim prometnicama, većinom utjerivanju strah u kosti svim vozačima s malo težom nogom na gasu, u SADu boluju od dječjih bolesti

Današnja auto industrija zahvaćena je dječjim bolestima

Iako većina vozača „normalnih automobila“ percipira  policijske presretače kao sinonim snage, pouzdanosti itd. u SADu je priča malčice drugačija. Naime jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača automobila, kako u SADu tako i u ostatku svijeta, General Motors, objavio je kako svi presretači proizvedeni u periodu od kolovoza 2009. do  prosinca 2013. godine moraju hitno biti isključeni iz prometa. Razlog? Korozija.

GM povlači svoje presretače

U svijetu gdje se karoserija i mehanika izrađuju od materijala otpornih na koroziju i premazuju se raznoraznim sredstvima, gotovo da i nema automobila koji proizveden u posljednjih nekoliko godina, a da ga je korozija ozbiljnije ugrozila. Međutim, tu je SAD. Naime, GM povlači već spomenute presretače zbog korozije koja se pojavila na rashladnom sustavu, a zbog koje bi rashladna tekućina mogla izazvati  kratki spoj na električnim instalacijama ako s njima dođe u kontakt. Iako će se svatko normalan zapitati kako je to moguće čuda se očito događaju. Vijest možda i nije toliko zanimljiva i važna koliko je zapravo tragikomična.

Razlog je banalan

Međutim, logično pitanje koje se postavlja tiče se minimalnih zahtjeva koje vozilo mora ispuniti da bi ga se nazvalo „presretač“? Tako je na primjer u javnoj nabavi za vozila presretača, koji budno paze naše prometnice, a koja je bila raspisana 2015. godine propisano da vozilo mora imati dizelski motor sa šest cilindara i mora razvijati najmanje 218 konjskih snaga!  O ostalim zahtjevima bi se dala provesti rasprava no ovo nije mjesto za to!?  Na natječaju je „pobijedio“ jedan Njemački proizvođač. Vratimo se na priču …

Povlači se oko 50.000 vozila

Ovo povlačenje zahvatilo je gotovo 50.000 policijskih SUVova. Inače, za razliku od naših, presretači u SADu razvijaju malčice bolje performanse. Uz standardnu opremu koja se tiče svjetala, radara i svih onih spravica koje izazivaju strah kod prekršitelja zakona, vozila su opremljena aluminijskim naplatcima veličine 17 inča, 5.3 litrenim V8 motorom koji razvija 355, odnosno 380 konjskih snaga i različitom drugom opremom koju smo navikli viđati u SUV modelima.