Piše 10.02.2018

Zimski sportovi za koje niste znali, ili ih barem probali!

Znamo da ste svi upoznati sa “normalnim” zimskim sportovima kao što je skijanje, snowboarding, sanjkanje i slično. No jeste li ikad razmišljali o nečemu drugačijem? Ako jeste, ovo su zimski sportovi za vas koje vam donosimo u nastavku ovog teksta.

snowscoot

1. Vožnja snježnim skuterom

Kad bi BMX i snowboard imali dijete, to bi bio Snowscoot (snježni skuter). Stvoren je 1991. godine s ciljem spuštanja po snježnim padinama. Baza mu je slična snowboardu, tako da njime upravljate upotrebljavajući rubove kako bi mijenjali smjer, te tako određivali svoju brzinu kretanja. Za razliku od kajaka, ovo zabavno vozilo za snijeg dobrodošlo je na većinu skijališta pa nećete imati problema s osiguranjem i policijom.

2. Vožnja kajakom po snijegu

Ne, ne radi se o posebnom snježnom kajaku, nego su kajakaši smislili način da vrijeme kada su rijeke zaleđene ili samo previše hladne iskoriste na način da se tim istim kajakom spuštaju niz snježnu padinu. Većina skijališta ne dozvoljava ovaj način zabave, pa ćete morati pronaći nekakvu stazu na kojoj vas neće ganjati ili zvati osiguranje. Dobro se opremite, osigurajte, sjednite u kajak i krenite, ali preporučamo da za uhodavanje krenete s manjim nagibom kako ne bi došlo do neželjenih ozljeda.

3. Airboarding

Airboard (Zračna daska) je 120 centimetara dug zračni jastuk koji ima oblik slova “A”, koji služi za spuštanje po nizbrdici. Stvorio ga je snowboarder iz Švicarske jer je nakon ozljede koja ga je udaljila od snowboarda tražio sigurniji način za spuštanje po snježnoj padini. Žljebovi na donjem dijelu služe kako bi mogli kontrolirati brzinu i ručkama s kojima kontrolirate smjer, u biti su sofisticiranije verzije snježnih tuba. Pitate se kako stati? Okretom za 90 stupnjeva zaustavljate se slično kao hokejaši na ledu, dok lagano usporavate tako da zabijete vrhove čizama u snijeg.

4. Fat Biking

Ovaj zimski sport prvi put se pojavljuje na Aljasci kasnih devedesetih godina prošlog stoljeća, a poznat je još i kao zimski brdski biciklizam. Od običnog biciklizma razlikuje se po tome što gume ovih bicikala mnogo deblje, što ove bicikle čini iznimno stabilnima s vrlo dobrom trakcijom, a na snijegu ne tonu kao bicikli s običnim gumama. Kako su kod nekih “debelih bicikala” gume šire od 10 cm, vrlo dobro absorbiraju udarce i neravnine, te zbog toga na većini bicikala nisu potrebni amortizeri.

5. Penjanje po ledu

Vjerojatno ste čuli za ovaj način zabave, ali ste mislili da je rezerviran samo za ekstremne adrenalinske ovisnike. Tu ste u krivu, jer uz pomoć prave opreme, svatko se može okušati u penjanju po zaleđenom slapu, ako to poželi. Samo trebate iskusnog vodiča koji će vas opremiti gojzericama, derezama (montiraju se na gojzerice), cepinima i kacigom. Naravno, tu je i osiguranje užetom pa nema straha od pada, što vam ostavlja mogućnost da se usredotočite na penjanje i uživate u ovom odličnom zimskom sportu.

6. Zorbing na snijegu

Zorbing je sport kod kojeg se spuštate niz padinu u posebno dizajniranim loptama napravljenim od plastike. Unutar velike lopte nalazi se manja, a između njih je prostor ispunjen zrakom koji služi ublažavanju udaraca. U Zorbu se može spuštati jedna do tri osobe, a najčešće se za spuštanje koriste manji nagibi. Iako ovaj način zabave izgleda prilično siguran, u siječnju 2013. godine u Rusiji, prilikom Zorbinga jedna je osoba poginula, a druga je ozbiljno ozlijeđena, nakon što se je Zorb nekontrolirano otkotrljao gotovo kilometar niz planinu pri tome udarajući u stijene.

Video dramatičnog incidenta u Rusiji pogledajte na drugoj stranici…