Piše 26.11.2013

VW Kombi – odlazak posljednjeg hipija

Nakon dugih pedeset i šest godina ovaj hippie djedica zasluženo odlazi u mirovinu. Nažalost ono što se ovom legendarnom kombiju dogodilo puno ranije u Europi, zadesilo ga je upravo i u Brazilu.


Iako ih je proizvedeno više od 10 milijuna primjeraka, od svog prvog predstavljanja u Njemačkoj prije šezdeset i tri godine, njegova proizvodnja je bila prekinuta 1979. godine zbog uvođenja tada novih europskih sigurnosnih propisa.
VW Kombi (type 2) uspio je nekako preživjeti u zemljama poput Brazila, gdje se počeo proizvoditi 02. Rujna 1957. godine, te je tako postao i model s najduljom proizvodnjom u povijesti auto-industrije. Samo u Brazilu je dosad proizvedeno čak više od 1,5 milijuna primjeraka.


Kako ni Brazil više nije ono što je bio, došlo je vrijeme da se propisi mijenjaju i u tim krajevima zemaljske nam kugle.
Uvođenjem novih zakona o sigurnosti sva nova vozila obavezna su imati ABS sustav kočenja i zračne jastuke, tako da će Type 2 još jednom stati pred već dobro mu poznat problem. S obzirom na to da više nema nekih drugih „Brazila“ koji bi mogli još koji puta spasiti taj legendaran kombi, nažalost je za 31. prosinca 2013. godine potvrđeno obustavljanje proizvodnje.

No prije nego što će proizvodnja prestati, Volkswagen je najavio posljednjih 600 primjeraka „Last Edition“ kombija, kako bi odao počast ovom modelu koji je ušao u srca mnogih tijekom šezdesetih, sedamdesetih, a afiniteti prema tom legendarnom VW-ovom modelu traju i dan-danas.


Posljednja serija uključuje i neke izmjene, pa tako vozilo dolazi uz numeriranu potvrdu o autentičnosti, „Atlanta Blue“ presvlake, zavjese s brendiranim kopčama, te još nekim detaljima poput onih koje su imali modeli iz šezdesetih godina.


Kombi je polakiran u plavo-bijelu kombinaciju, te su na bočnu stranu gume dodani bijeli rubovi koji ističu njegov retro izgled. U unutrašnjosti je već nešto drugačija priča, gdje se s ugrađenim MP3 player-om, i USB konekcijom ipak htjelo pokazati da je to posljednja serija, ali iz 21 stoljeća.


Spomenom novog doba, sjetio sam se Volkswagen "Bulli" koncepta koji je bio predstavljen 2011. Godine u Ženevi, no nažalost nikad nije ugledao serijsku proizvodnju, pa iako neusporedivo više volim originale od njihovih modernih inačica, volio bi da barem duh ovog kultnog hipija još jednom preživi barem u obliku nekog novog modela.


TEKST: Igor Maković
FOTOGRAFIJE: Vw.com.br, Google.com