Piše 10.04.2017

Audi+ABT=još malo fascinacije na četiri kotača

Ako se niste zaljubili u novi SQ7 i nije vam nekako sjeo na prvu, nakon ovoga bi zasigurno trebali. Pogotovo ako ste slabi na mirise dizela. 

Audi SQ7 Diesel u svom regularnom izdanju.
Audi SQ7 Diesel u svom regularnom izdanju.
foto: Audi

SQ7 je svojom pojavom zaista moćan automobil, a TDI varijanta je još uvijek fascinantna jer je teško zamisliti štedljivi dizel koji u sebi ima 4,0-litreni V8 s 429 KS i čak 900 Nm. Već smo naučili da VW grupacija ima tuning specijalistu ABT koji je ove godine u Ženevi pokazao zavidnu konjicu. U prosincu prošle godine su predstavili svoja pojačanja za novi SQ7, a sad su priredili široki kit karoserije, unutrašnjost po njihovoj recepturi za dizelski SQ7 i kao na šlag na tortu, povećanje snage.

Dizel koji ne izgleda kao svakidašnji pojam dizel automobila.
Dizel koji ne izgleda kao svakidašnji pojam dizel automobila.
foto: ABT-sportsline

Tako promjene na vanjštini ovog SUV-a uključuju drugačiju prednju masku od ugljičnih vlakana, dodatke na stražnjem difuzoru, krovni spojler i bočne pragove. Za agresivniji izgled dodali su i “škrge” iznad širokih prednjih blatobrana te glasniji ispušni sustav. Ogromnom SUV-u pašu velike felge pa su stavili one od 22″. Tako je SQ7 postao za stupanj više napetiji i zanimljiviji.

Tako to radi ABT.
Tako to radi ABT.
foto: ABT-sportsline

Regularni TDI motor im je naravno bio slabe moći pa su optimizirali mozak računala velikog TDI motora. Snaga mu je skočila na 513 KS i 970 Nm. Sve se to odrazilo na ubrzanje pa ovaj SQ7 ubrzava za 4,6 sekunde do stotke.

Unutrašnjost je dobila tretman u smislu uobičajenih kožnih površina s kontrastnim šavovima, podnih prostirki te ugljičnih vlakana koje pokrivaju sve, od ploče s instrumentima do konzole i upravljača.