Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Stari Land Cruiser kao da je upravo izašao iz salona!

Mrzitelji crossovera, pozor! Predstavljamo vam jedan moderan terenac kojem off-road nije samo neka beznačajna riječ u promotivnim brošurama već ključan pojam koji se nalazi u opisu njegove djelatnosti. Jedna sitnica – kada kažemo moderan, mislimo iz 1972. godine.

FJ Company Toyota Land Cruiser FJ40
FJ Company Toyota Land Cruiser FJ40
foto: FJ Company

Vjerujemo da će većina prepoznati automobil s fotografija kao Toyotu FJ40 Land Cruiser i definitivno ga nitko ni po kojem kriteriju neće svrstati u kategoriju modernih vozila. FJ40 u svakom je pogledu spartansko prijevozno sredstvo kojem je život podaren isključivo s ciljem da ga provede podalje od asfaltiranih puteva, a premda je takav karakter zadržao i primjerak s fotografija, on se u mnogočemu razlikuje od većine drugih. Naime, iako uvelike temeljen na spomenutom japanskom terencu, fantastičan posao koji je Toyota započela još tijekom 1960-ih u ovom je slučaju dovršila tvrtka FJ Company, koju smo već u barem jednom navratu spomenuli. Smješten u Miamiju, FJ Company hvali se najboljim restauracijama modela FJ40 na svijetu, a sudeći po sveobuhvatnosti njihovih prerada nemamo problema s tim da im vjerujemo na riječ. Svaki model Land Cruisera koji prođe kroz njihove ruke temeljito je obnovljen, a potom modificiran u skladu s klijentovim posebnim željama. U konačnici svaki primjerak ispada jedinstveno i krojen je prema ukusu vlasnika, no u svojoj osnovi nosi sve one kvalitete koje ovaj off-roader već mnogo desetljeća čine prepoznatljivim na globalnoj razini.

FJ Company Toyota Land Cruiser FJ40
FJ Company Toyota Land Cruiser FJ40
foto: FJ Company

Uzmimo za primjer model s fotografija. Kako tvrtka navodi na svojim stranicama, ovaj je FJ40 nastao na temelju želje klijenta da mu tvrtka izradi nešto što će ga podsjećati na igračku u vidu Tonka kamiončića koju je imao kao dijete. Naravno, uz uobičajen posao obnove koji FJ Company odradi u sklopu svakog „restomod” projekta, ovom je modelu tvrtka namijenila niz vizualnih izmjena redom inspiriranih hot-rod scenom, svijetom igračaka i Land Cruiserima iz prošlosti. Od njih treba istaknuti metalik narančastu boju, Mickey Thompson kotače, Cooper Discoverer A/T3 gume i straga smješteni kanister u boji vozila, ali i jedan od fantastičnih skrivenih dragulja – otvarač boce na posebnom prednjem braniku. U skladu s činjenicom da je ovaj terenac uistinu zamišljen da mu neprohodan teren i blatne kaljuže postanu drugi dom, kabina je velikim dijelom prekrivena super-izdržljivim materijalima otpornim na grebanje i udarce, dok bi audio sustav trebao nastaviti funkcionirati i u mokrim uvjetima.

Ovako je automobil izgledao prije restauracije
Ovako je automobil izgledao prije restauracije
foto: FJ Company

Što se tiče one same osnove, treba napomenuti da ovaj FJ40 prilikom dolaska u restauracijsku tvrtku na tretman nije bio opremljen svojim originalnim motorom, što je ujedno bio razlog zašto je na kraju odabir pao na ugradnju novijeg Toyotinog 3F-E motora koji je uspješno uparen s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Old Man Emu ovjes i servo mehanizam zaokružuju ovaj jako, jako privlačan paket.