Najčitaniji auto portal u hrvatskoj - 300.000 čitatelja mjesečno

POWERED BY 1KLIK.HR

Fast and the Furious franšiza – pregled i aktualnosti

Ako je suditi po scenariju, glumačkoj postavi i video-najavama, reklo bi se da nas očekuje još jedan akcijski spektakl koji uz svima poznatu glumačku postavu i hrpetinu eksplozija donosi i nekolicinu automobila nad kojima bismo mogli sliniti. No uz to eto i kratkog pregleda od 2001. do danas…

Neki novi klinci iz 2001. godine.
Neki novi klinci iz 2001. godine.

S obzirom na to da doista ne znam kako bih započeo ovaj tekst, ajmo malčice u povijest, odnosno u 2001. godinu… Tada je izašlo prvo poglavlje današnje franšize „Fast and the Furious“, i u svijetu na sedamnaestu potenciju podigao trend nasilnih ritmova, ilegalnih utrka i nemilog uništavanja (odnosno dorađivanja, kako se mnogi kunu) Toyote Supre Mk.4 i Honde Civic Coupé 6. generacije.
Uglavnom, kako sad ne bih navodio sve detalje s kojima se svaki pojedini od ukupno sedam dosadašnjih nastavaka prezentirao svijetu, ajmo tek u najgrubljim mogućim crticama opisati radnju svakog od njih:

Prvi dio - omanja revolucija.
Prvi dio – omanja revolucija.

The Fast and the Furious: Film o ekipi nabildanih i tetoviranih frendova iz kvarta koji krađom kazića, CD-playera i video-rekordera od kamiondžija potpomažu svoje komplekse, odnosno ovisnost o tuningu i brzini.
Naravno da je tu i plavooki i plavokosi heroj koji ih po službenoj dužnosti i prerušen u uličnog trkača prvo pokušava otkriti, a onda i spriječiti u svemu tome, ali kako TBF lijepo kaže, dogodila se ljubav.
Naravno da se stvari kompliciraju u momentu kada ljubav, prijateljstvo i nabildani ćelavac u ulozi brata postanu utezi u cijeloj priči, ali na kraju ipak slijedi koliko-toliko sretan završetak.
Uglavnom, uz tonu presloženih automobila, nekoliko uličnih okršaja, nabrijanih Japanaca, sporadičnog gutanja ulja i one legendarne “aj liv maj lajf a kuotermajl et d tajm…” ovo je film koji uz radnju nudi i hrpetinu veselja za prosječnog auto-entuzijasta kojem spojelri i loša frizura nisu strane stvari.

Drugi dio - ajmo još malo zaraditi.
Drugi dio – ajmo još malo zaraditi.

2Fast 2Furious: Plavooki heroj ipak nije dobio otkaz i nastavlja s infiltracijom u redove uličnih trkača, te ga službena dužnost iz Los Angelesa odvodi u Miami. Zadatak je iza rešetaka spremiti dilera s fetišem prema svilenim odjelima, ali u tome ne može uspjeti sam. Zato dobiva dozvolu regrutirati frenda iz prošlosti, pa ga izvlači iz domene uvjetne robije i prebacuje ga u onu kojom vladaju oni koji su ga tamo strpali.
Sam film zapravo je savršena krava-muzara iz koje se izvuklo još hrpetina novaca, te je tuning-scena još jednom zablistala u visokom sjaju i prekrila filmsko platno šarenim bojama vatre iz ispušnih sustava.
Ostalo je povijest.

Treći dio - ajmo malo popularizirati vožnju po boku.
Treći dio – ajmo malo popularizirati vožnju po boku.

Fast and the Furious – Tokyo Drift: Film koji s cijelom franšizom ima najmanje veze, jer se događa u Los Angelesu prerađenom u Tokyo. Glavni lik je tipični problematični američki seljo s dušom od zlata i nesretnim djetinjstvom koje pokušava kompenzirati natjeravajući se okolo za lovu (ili slavu).
Nakon razbijanja tko zna kojeg automobila u nizu, naš dragi seljo po nalogu majke seli u Tokyo kod tate vojnika, ali umjesto popravljanja vlastitog života događa se (još jedna) ljubav, prijateljstvo i sto i jedna provjerena osnova svake tinejdžerske drame s elementima akcije.
Sve to naravno vodi u totalni kaos, jer na ljubav i na prijateljstvo ni najmanje blagonaklono ne gleda tamošnji nećak opakog Yakuze u bijelom outfitu, koji (naravno) na kraju ispada papak i gubi utrku života.
…a za kraj tu je i Vin Diesel koji odjednom vreba u podzemnoj garaži, nakon što je iz drugog nastavka franšize netragom i iznenada nestao.

Četvrti dio - početak sapunice.
Četvrti dio – početak sapunice.

Fast and Furious: Manje-više sva ekipa iz prvog dijela ponovno je na okupu, a pridružuje im se i ekipa iz drugog dijela. Službenik FBI-ja iz prvog i drugog dijela (sada već) franšize ima zadatak sklepati u zatvor još jednog trgovca bijelim opijatima i ostalim nezakonitim stečevinama, a ćelavi nabildani brat iz prvog dijela ima neke svoje sheme u ovoj priči. No putevi im se križaju u jednom prijelomnom momentu i od tog časa nadalje slijedi zajednička bitka za oprost i trpanje glavnog negativca u zatvor.
Pod „bitkom“ naravno podrazumijevam utrke kroz neke smiješne tunele i hrpetinu nabrijanih automobila od kojih neki nemaju ni kardan, pa sve skupa djeluje pomalo smiješno, ali i dalje daje odličnu podlogu za adrenalinsku trakavicu koja slijedi.

Peti dio - nastavak sapunice uz leteći sef.
Peti dio – nastavak sapunice uz leteći sef.

Fast Five: Na kraju četvrtog dijela franšize brat-ćelavac s velikim postotkom mišićne mase biva osuđen i transportira se u zatvor autobusom koji plaćaju porezni obveznici, no njegova ga ekipa (odnosno frendovi iz prvog, drugog i četvrtog nastavka) odlučuje spasiti iz ralja pravnog sustava pod svaku cijenu.
Kada im to uspije, svi zajedno postaju bjegunci i sele u Rio de Janeiro.
Tamo ih čeka još jedan od likova iz prvog nastavka i sređuje im još jedan ilegalan posao – krađu nekoliko automobila od „nekog lika“.
Ispostavlja se kako je taj „neki lik“ apsolutno najmoćnija osoba u Riju, pa u tom momentu problematika postane ne samo skrivanje pred vlastima, već i borba za preživljavanje.
U cijelu se priču upetljava još jedan ćelavac s bicepsima debljine oveće vodovodne cijevi i taj sa strane zakona i pravde pokušava uloviti ekipu i izručiti je nazad u SAD, no onda odjednom sve to pada u vodu, pa posvuda lete sefovi zajedno s policijskim i SUV-automobilima.
Uglavnom, eto nam poprilično povezanog filmskog kaosa koji na kraju rezultira službenom suradnjom između dva nabildana ćelavca, tj. početnog materijala za još jedan nastavak franšize.

Šesti dio - još jedan nastavak sapunice (ovaj puta bez letećeg sefa).
Šesti dio – još jedan nastavak sapunice (ovaj puta bez letećeg sefa).

Fast and Furious 6: Suradnja dvaju ćelavaca se nastavlja, samo ovaj puta meta na nišanu pravde nije trgovac drogom ili bijelim robljem, već lik koji pod svaku cijenu želi pokoriti svijet – i to uspomoć samo jednog jedinog čipa.
Dotični je čip osmišljen od strane hakera (odnosno zgodne hakerice, kako se kasnije ispostavlja), a glavni je negativac pokušava oteti, dok je dva ćelavca na sve moguće i nemoguće načine pokušavaju zaštititi.
Uglavnom, na kraju cijele priče na scenu stiže i prva ljubav prvog ćelavca (onog koji je prije samo nekoliko godina krao kaziće i DeVeDe playere), no kako dotična ima amneziju zbog saobraćajke iz četvrtog dijela, cijela se priča dodatno komplicira i poprilično vrti u smjeru vječne ljubavi u kombinaciji s oktanima i nabrijanim automobilima.
Zvuči bolesno i zbunjujuće, ali Hollywood je cijelu priču ipak uspio nekako zaokružiti i isplanirati još pokoji nastavak franšize.

Sedmi dio - pretjerivanje sa sapunicom.
Sedmi dio – pretjerivanje sa sapunicom.

Furious 7: Jedan je ćelavac pun kao brod, dok drugi iz redova svoje specijalne postrojbe opakih policajaca muku muči s još jednim internacionalnim (i zamislite – ćelavim) kriminalcem koji se zajedno sa svojim tvrdim britanskim akcentom iz trećeg nastavka franšize odjednom pojavljuje u šestom. Ajme majko.
kroz radnju filma ispada kako onaj internacionalni negativac iz šestog dijela ima brata koji nije baš pretjerano normalan i tu nastaje veselje. Ispaljuje se na tone metaka, troše se hektolitri goriva, a tu je i ona apsolutno uvjerljiva scena s iskakanjem ekipe iz aviona – u automobilima na kojima se nalaze padobrani.
U cijelu je priču odjednom upetljana vojska, tajne službe, elitne postrojbe vladinih i onih drugih plaćenika i ne znam ni sam čega još sve ne, a tu je i sva sila ekipe skupljene iz proteklih nastavaka franšize.
Čak se i naš dobronamjerni seljo iz Tokija pojavljuje u ovom visokobudžetnom adrenalinsko-ljubavnom veselju od filma, ali usprkos svemu tome je sam film najviše reklamirala stvarna priča o pogibelji Paula Walkera.
Uglavnom, izuzev kaosa, akcije kakve se ni Rambo tri ne bi posramio i te tragične i prerane smrti jednog od glavnih glumaca ove franšize, tu je i podloga za najnoviji nastavak koji uskoro stiže u kina.

Osmi dio - nos ti po...ups.
Osmi dio – nos ti po…ups.

The Fate of the Furious: Iako su gore navedeni nastavci dobili kratak opis radnje, za ovaj se najnoviji celuloidni blockbuster nije ponudilo pretjerano puno informacija. Stoga umjesto opisa radnje i seciranja scenarija, recimo to ovako…

– Hrpetina eksplozija
– Tona ispaljenih metaka
– Gomila ekipe na ego-tripu
– Šačica pravdoljubivih likova
– Vječno složna ekipa
– Ultra-zgodna negativka
– Zbunjeni Vin Diesel
– Ogromna količina adrenalina (tako barem kažu)
– Kuba nakon Castra
– Jedan od polova uslijed globalnog zatopljenja
– Podmornica
– Stotine prijeđenih milja
– Dorađenih i prerađenih automobila kao u priči
– Jedan eutanizirani konj (ali stvarno)

Gle, Lada Niva.
Gle, Lada Niva.

Radnja je samo otprilike poznata i u pravilu se svodi na Charlize Theron i njen osvetničko-strastveni odnos s Vinom Dieselom. Time je od strane ćelavog Dieselaša prekršena jedna od zapovjedi iz Biblije, a to pak nije u redu zbog cure s amnezijom i ogromnog križa koji se svako toliko pojavljuje oko kratkog i debelog vrata glavnog ćelavca franšize.
Detalji naravno nisu poznati, ali vrijedi napomenuti kako je sad odjednom još negativaca okrenulo novu stranicu i pridružilo se narodno-oslobodilačkim elitnim postrojbama koje djeluju u kombinaciji s ekipom iz proteklih nastavaka.
Jedino nije jasno kako će nestanak Walkerovog lika biti objašnjen, ali i to ćemo vidjeti uskoro, jer film uskoro dolazi u kina.

Uglavnom, na kraju uz ovaj kratki presjek franšize u trajanju od punih šesnaest godina vrijedi priložiti i trailer za film u kojem će ćelavci umjesto ljubavi i slobode (prema riječima autora) tražiti iskupljenje.
Pogledajte ga u svakom slučaju, jer hollywoodsko pretjerivanje uvijek vrijedi vidjeti – čak i ako vas odbije od gledanja filma kada se isti pojavi u kinima.